Mennyit fogyaszt a lakásod? : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton
Forrás: 4szoba.hu
Nem új keletű történet az energetikai tanúsítvány kötelezősége, amiről a 2009 után épült ingatlanok építtetői, kivitelezői és tulajdonosai már tapasztalatot is szerezhettek, míg a közember számára nem jelent többet e percben, mint egy újabb púp a ingatlantulajdonosok hátán. Ugyanakkor 2012-től a régi lakások tulajdonosai sem mentesülnek ez alól. Miért szükséges, hogy kell elképzelni, és mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ több szakértő segítségével.
Az Európai Uniós direktíva nyomán, pontosabban a 176/2008. (VI. 30.) Kormány rendelet alapján 2009. január 1-jétől kötelező az új épületek esetén a tanúsítvány elkészítése, míg 2012 január elsejétől ezt a már meglévő épületekre is kiterjesztették, két esetben: ha az ingatlant eladjuk, illetve, ha bérbe adjuk 1 évnél hosszabb időtartamra. Illetve zöld beruházások, pályázatok elbírálásához idén, 2010-től vált szintén kötelezővé. Így azon kívül, hogy az építőiparban új mumust avattak, a magánszektor és az ingatlanpiac résztvevői is érdekeltté váltak abban, hogy közelebbi ismeretséget szerezzenek a – maximum 10 év biztosítékot nyújtó – energetikai tanúsítvánnyal.

Könnyen, egyértelműen és hitelesen informál
Király Zsuzsanna, az Energia Klub munkatársa, ezen belül a Lakcímke projekt vezetője segítségével a háztartások,  ingatlantulajdont vásárlók szempontjából közelítettük meg a témát.
A háztartási gépek címkéjének mintájára képezzünk egy párhuzamot. 1993 előtt főleg rossz hatékonyságú termékeket találhattunk a boltokban. Az emberek nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel. De, ha hitelesen informálják a vevőket, akkor – ahogy a háztartási gépek esetében is már csak A és A+-os matricával ellátott termékeket látunk mindenhol – a piac el fog mozdulni ebbe az irányba, az energiahatékonyság felé. Habár minden télen téma a magas gázszámla, a rossz szigetelés és a többi, ez talán még nem állt össze egy egységes képpé, azaz, hogy a lakásoknak is van egy meghatározható fogyasztásuk, amivel több, mint célszerű tisztában lenni.
Az energetikai tanúsítvány – ahogy például a hűtőn lévő címke is – a vevő érdekét szolgálja úgy, hogy hitelesen (hiszen egy független szakértő által kiállított dokumentumról van szó) és könnyen érthetően informálja őt a lakás energetikai állapotáról, a várható energiafogyasztásról egy kategóriabesorolással, ahol az A+ a legjobb és I kategória a már nem elfogadhatót jelöli. A szakértő nem csak megállapít, de javaslatot is tesz a hatékonyabbá tételre, átalakításokra.
 -
A besorolást több tényezőt figyelembe véve állítják ki a szakemberek. Meghatározói a szigetelés, a fűtésre használt energiahordozók milyensége is. Például az olajkályha biztosan rossz pontot fog jelenteni, míg a megújuló energiaforrások használata (pl. napkollektor, hőszivattyú) pozitívan befolyásolja az ET végeredményét. Habár egy jó eredményez nem kikötés, hogy az épület használjon ilyet. Király Zsuzsa kiemelné továbbá az Energia Klub álláspontját, hogy első lépésben otthonunk energiahatékonyságát (tehát a szigetelést, a nyílászárók minőségét, a fűtési rendszer hatékonyságát) kell növelnünk, és ha ezzel megvagyunk, akkor jöhetnek szóba a megújuló energiaforrások. A megújulók az elavult, pazarló rendszerekben fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket: a huzatos lakásokat nem éri meg hőszivattyúval fűteni, és a legjobb minőségű napelem sem üzemeltethető gazdaságosan, ha a megtermelt áramot rossz hatékonyságú háztartási berendezések használják fel.
 -
Ingatlanos szemmel
A másik oldalról kevésbé látszik ilyen rózsásnak a helyzet. Azok, akiknek napi szinten kell foglalkozniuk az ingatlanokhoz kötődő tanúsítványokkal, az ingatlanirodák tulajdonosai és munkatársai már sokkal árnyaltabban vélekednek erről.
Sobel Péter a Belváros Ingatlan tulajdonosa: “Az érdekli az embereket, hogy legyen új szigetelt nyílászáró a lakásban, de a többi nem foglalkoztatja őket. Nem lehet drágábban vagy jobban eladni jelenleg egy energiatanúsítvánnyal ellátott ingatlant, mint egy e nélkülit. Ennek az is az oka, hogy nem tudnak róla az emberek, illetve nincs elégséges kommunikáció a témában. 2012-től lesz igazán érdekes a dolog, amikor a használt ingatlanoknál is kötelező lesz a tanúsítvány.  Jelenleg az új lakások piaca nem jelentős, sőt igazából alig keresnek új építésű ingatlant, ezért én nem érzem a tanúsítvány fontosságát. Mivel rengeteg a bedőlt és fel nem épült új építésű ingatlan és project, ezért mi nagyon kis számban foglalkozunk csak velük. De amint fellendül a piac, szerintem fontos szerepet fog betölteni.”
Keszthelyi Péter, a Wellhome Ingatlan tulajdonosa szerint: “Lakásvásárláskor és bérléskor is nagyon fontos szempont a rezsi. A várható költségekről a vevők és bérlők a korábbi csekkek és tapasztalatok alapján próbálnak tájékozódni.
Magával az energiatanúsítvánnyal, mint lehetőséggel egyetértek és jónak tartom, azonban a személyes véleményem az, hogy nem korrekt ennek kötelezősége. Ha valaki más módon nem tud meggyőződni az általa vásárolt, bérelt ingatlan állapotáról, akkor legyen lehetősége egy ilyen szolgáltatást igénybe venni, de ezt kötelező jelleggel az emberek nyakába varrni szerintem inkorrekt a jogalkotó részéről.
Úgy gondolom, hogy ez a piacra különösebb hatással nem lesz, csak egy plusz, kötelező költséget fog jelenteni.”
Így készül el egy energetikai tanúsítvány
Harkay Gábor villamosmérnök, épületenergetikai szakértő segítségével az energetikai tanúsítvány kiállítását gyakorlati oldaláról vizsgáltuk meg : miből áll a folyamat, mennyibe kerül, vagy miben járul hozzá egy háztartás energiaköltségeinek optimalizálásához?
Besorolás helyszíni felméréssel
Az ET első lépése egy helyszíni felmérés, az épület vagy a lakás részletes, geometriai paramétereinek meghatározása. Ennek legfontosabb része az épület külső határoló elemeinek meghatározása, annak pontos méreteivel, és anyagával együtt (falak, tetősíkok, nyílászárók). Ez alapján határozható meg a külső határoló elemek hőátbocsátási tényezője. A felmérés alapján számítani kell az épület fajlagos hőveszteség tényezőjét, és összesített energetikai jellemzőjét. A helyszíni felmérés során vizsgálni kell és meg kell határozni a fűtés és melegvíz-ellátás fajlagos primer energiaigényét. Végül a számított adatokból meg kell határozni az energetikai minőség szerinti besorolást.
Zöldkátyák az ingatlanokhoz is
Szakértőnk tapasztalatai alapján csak akkor és azok fordulnak hozzá tanúsítás miatt, akik zöld beruházással kapcsolatos pályázatot szeretnének beadni. Praxisában eddig – sajnálatos módon – nem volt példa arra, hogy a kötelező jellegen felül bárki is igényelte volna ezt. Holott a magyar lakások energetikai állapota rendkívül rossz, különösen a nyugat-európai átlaghoz mérten. Az ET-nak pedig lenne egy olyan olvasata is, hogy a régi építésű társasházak és családi házak esetén a tulajdonosok tisztán láthassák, hogy az épületnek mennyi az energiafogyasztása – különösen a fűtés, a meleg víz előállítás, és kisebb részben az elektromos áram felhasználásának terén. Míg egy autó vásárlásakor mára evidenssé vált a fogyasztás kérdése, a tulajdonost érdekli és befolyásolja is a vásárlásban a gépjármű fogyasztása, az épületek esetében ez még egyáltalán nem igaz.
Mennyibe kerül?
Az Energetikai Tanúsítvány kiállításának áráról szakértőnk, Harkay Gábor úgy vélekedett, hogy a törvényben meghatározott összegért (5500 forint óránként és maximum 2 órát lehet elszámolni), nem lehet alapos munkát végezni. Elfogadott és általánosnak mondható összeg egy tanúsítvány kiállítására 60 nm-es lakás esetén 40 ezer forint, amiben már a pályázatíráshoz kapcsolódó segítségnyújtás is benne foglaltatik, tehát amolyan csomagárként tekinthetjük ezt.
Működőképes lesz ez a rendszer?
Élettapasztalat kérdése és az ember szembesül azzal, hogy lényegesen több a fölülről jövő és aztán csendben elhaló intézkedés, mint ami valójában érvényesül a mindennapi életben. Halász István, az EQ Kft. ügyvezetője az ET kapcsán egy sokkal átfogóbb képet festett mindennek a hátteréről és a működési mechanizmusról. Ami előrevetíti azt is, hogy számolhatunk nem kevés buktatóval, sőt új feketepiaci slágertermékkel is az ET személyében.
Az EQ Kft. kidolgozott egy informatikai alapú tanúsító rendszert, amihez egy általuk kialakított többszörös biztonsági elemmel – vízjellel, alapnyomattal és vonalkódokkal – ellátott tanúsító dokumentum is tartozik. Bár a jogszabály (176/2008. Korm. rend.) meghatározza azt, hogy tartalmilag minek kell szerepelnie egy ET-ben, viszont formai követelményeket nem támasztott, így nem is beszélhetünk egységes dokumentumról. Az EQ Kft. továbbá létrehozott egy adatbázist is, melyben az ő rendszerükhöz csatlakozó tanúsítók adatai tanúsítványai szerepelnek. Ennek többszörösen is van jelentősége, illetve praktikus haszna. Egyrészről kiemelkedő információközlő szerepet tölthet be: az adatok ellenőrizhetővé és visszakereshetővé válnak mindenki számára, az olyan jól ismert magyar sumákolós mentalitás ismeretében erre bizony szükség is lesz. Másrészről az EQ Kft., azaz a rendszer üzemeltetője szerződéses viszonyban áll a VÁTI-val (VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.), ami az Építési Geotechnikai Adattár üzemeltetését végzi  a Magyar Állam megbízásából. Ennek köszönhetően az új épületek bejelentési kötelezettségét a VÁTI felé, azok visszaellenőrizhetőségét is egyszerűsíti, egyszersmind meggyorsítja ez az adatbázis.
Kezdeti ingadozások
Ez felveti azt a kérdést, hogy ha vásárolunk egy új építésű ingatlant, akkor kell-e kézhez kapnunk Energetikai Tanúsítványt, vagy sem. A válasz határozottan igen, amihez Halász István azt is hozzátette, hogy az építtetők a jogszabályt betű szerint alkalmazva, sokszor azzal szoktak/tudnak védekezni, hogy az építési engedélyeket a törvény hatálybalépése előtt adták be, ezért nem vonatkozik rájuk. Továbbá ugyanilyen kötelező érvényű a magánházak esetében is. Ekkor a tanúsítványt az önkormányzat felé kell benyújtani, bemutatni.
Ugyanakkor közel sem lehet azt mondani, hogy egységes rendszerbe kapcsolódnak a magyarországi tanúsítók. A Kamarák több mint 1000 jogosultsági engedélyt adtak ki hazánkban, az EQ rendszerében szervezésében 300 fő tett le vizsgát, ugyanakkor csak 50 fős az aktív tanúsító állományuk ebben a rendszerben. A hátralévő több mint egy év – Halász István szerint – várakozással, kivárással fog telni a szakemberek részéről.
De vajon a közember számára van ennek létjogosultsága?
Halász István három fő okot jelölt meg arra vonatkozóan, hogy miért válhat a háztartási gépek címkéjéhez hasonlóan tendenciává és elfogadottá az ET használata. Egyfelől az emberek pénztárcája miatt. Egy villanyszámlából és egy gázszámlából nem lehet pontosan megállapítani, hogy mennyit fogyaszt az épület. Bár szép a gipszstukkó, de ezen túlmenően az sem mindegy, hogy mennyit kell költeni az üzemeltetésre, fenntartásra. Másfelől az állam az energiagazdálkodás terén a megújuló forrásokat részesítené inkább előnyben a hagyományossal szemben. Ebből következően a harmadik a környezetvédelmi szempont. Jelenleg a teljes széndioxid kibocsájtás jelentős része és az energiafelhasználás körülbelül 40%-a az épületek fűtésére megy. Ennek csökkentése az EU fő célkitűzése.
Energetikai Tanúsítvány - EQ Kft.

Forrás: 4szoba.hu