A gasztronómiai izgalom keresése néha extrém és akár életveszélyes kockázatokat is hordozhat, ami rendkívüli témává teszi az étkezési kultúrában. A leghíresebb példa a japán Fugu (gömbhal), amelynek helytelen előkészítése halálos méreganyagot, tetrodotoxint szabadíthat fel, így csak speciálisan képzett és engedélyezett séfek szolgálhatják fel. Észak-Korea különleges gasztronómiai hagyománya a kutyahús fogyasztása, amelynek előkészítése és fogyasztása gyakran vita tárgyát képezi a nyugati kultúrában az állatjóléti szempontok miatt. Ugyancsak ritka és extrém téma a kajszibarack magjaiban rejlő cián, amelyet bizonyos kultúrákban kis mennyiségben „egészséges” snackként fogyasztanak, de nagy mennyiségben mérgező. Az extrém sportokhoz hasonlóan, az extrém ételek kipróbálása is az érzelmi határok feszegetéséről szól, de itt a kockázat nem külső tényező, hanem maga az étel. A világ legdrágább gombáihoz, mint a szarvasgomba, gyakran társul illegális vadászat és csempészet, ami jogi és etikai dilemmákat vet fel. Ezek az ételek rávilágítanak arra, hogy a gasztronómia a kultúra, a veszély és az élvezet egyedülálló metszéspontja, ahol egy hibás vágás tragédiához vezethet. A Földön utazva szembesülhetünk olyan helyi ételekkel, amelyekhez a helyi lakosok különleges elővigyázatossággal állnak, amit az utazónak is kötelessége figyelembe venni.

