A levegő lehet az elektromosság új forrása : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

A levegő lehet az elektromosság új forrása

Már a Vissza a jövőbe című film óta tudjuk, milyen remek hatással tud lenni egy ügyesen befogott villám az autóra. Az időutazás helyett a kutatók egyelőre megelégednének a levegőből befogott elektromosság megszelídítésével és például az elektromos autó töltésére való felhasználással is.

A brazil Campinas Egyetem kutatói beszámoltak arról, hogy megtalálták annak az évszázados rejtélynek a megoldását, hogy a levegő nedvességtartalma hogyan válik elektromosan töltötté. Ennek a kérdésnek a megválaszolása jelentheti az első lépést afelé, hogy befogják és megregulázzák a levegőben levő áramot, mielőtt abból villám keletkezne.

„Olyan kutatásokat végzünk, melyek segítségével elérhetjük azt a célt, hogy az atmoszférában levő elektromosságot alternatív energiaforrásként használjuk fel,” nyilatkozta a tanulmány vezetője, Fernando Galembeck a FirstScience.com-nak. Ez az új energiaforrás hasonló felhasználásit ígér, mint ahogy jelenleg a nap energiája kiváltja több háztartásban is a vezetékes áramot.

„Ha megismerjük azt, hogy az elektromosság, hogyan épül fel és terjed az atmoszférában, akkor képesek leszünk arra is, hogy megelőzzük azokat a baleseteket és pusztításokat, amelyeket a villámok okoznak,” mondta Galembeck.

Galembeck és kollégái laboratóriumi körülmények között bizonyították, hogy a levegő víztartalma elektromosan töltött állapotba kerülhet. Szimulációjuk során a levegő nedvességtartalmát porszemcsékkel érintkeztették. Ehhez a szilícium-dioxid és alumínium-foszfát egészen kisméretű részecskéit használták – mindkettő a levegőben természetesen is előforduló anyag. A kísérlet során azt az eredményt kapták, hogy a szilícium-dioxid magas páratartalom esetén negatív töltést kapott, az alumínium-foszfát pedig pozitív töltésű lett ugyanolyan körülmények között.
„Ez a kísérlet volt a bizonyítéka annak, hogy a levegő nedvességtartalma elektromosan feltöltődhet és ezt a töltést át tudja adni olyan anyagoknak, amivel érintkezésbe kerül,” magyarázta az eredményeket Galembeck.

A tudósok most azt remélik, hogy a napelemek működési elvéhez hasonló rendszert tudnak majd kifejleszteni, amely az égből gyűjti be az elektromosságot. Hasonló, például a házak tetejére szerelhető panelekkel tervezik az elektromos áram összegyűjtését, mielőtt az villámmá alakul és a földre érve kisül.

A kutatók folytatják munkájukat annak ellenére, hogy sokan szkeptikusak a sikereket illetően. Ez a kételkedés tulajdonképpen nem alaptalan, mivel a tudósok évszázadok óta próbálják megoldani ezt a rejtélyt, és a kutatások sokszor katasztrofális következményekkel jártak. A kutatócsoport tagjai mindenesetre bíznak abban, hogy egy nap sikerül kifejleszteniük azt a kollektort, ami a levegő nedvességében tárolt elektromosságot gyűjti majd össze.

A napkollektorokról tudjuk, hogy elsősorban a naposabb területeken alkalmazhatóak, így bizonyos területeken megoldást jelentenek az áramellátás megújuló energiaforrással történő biztosítására, máshol viszont nem alkalmazhatóak hatékonyan. A levegő elektromosságát gyűjtő panelekkel is hasonló lesz a helyzet. Várhatóan a nagyobb páratartalmú helyeken lesznek bevethetőek, így például Angliának kivételesen előnyt jelenthet majd az állandóan magas páratartalom.

Forrás: zoldauto.info