Bencz Zoltán: Bemutatkozik a TED : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Bencz Zoltán: Bemutatkozik a TED

Egy baráti társaságban nemrégen megkérdezték tőlem: mi a TED konferenciák lényege, hogyan foglalnám össze egy mondatban? Tucatnyi mondat mindig kéznél volt, de egy? Végül azt válaszoltam: nyitott és változásra kész emberek találkozója, olyanoké, akik akarnak és tudnak is hatni környezetükre. A meghatározás akár elfogadható is lenne, de ennél többről van szó.

Előzmény:

A TED konferenciák a nyolcvanas években kezdődtek – idézhetnénk föl a történetet. A múltból inkább a közelmúlt az izgalmas. Az a történet, ahogyan egy tengerentúli konferenciasorozat pár év alatt világméretűvé növi ki magát, és a legkülönfélébb közösségekben, az egyetemisták, az oktatók, a művészeti és az üzleti élet szereplői között egyaránt ismerősen cseng a neve világszerte. Miért törik magukat önkéntesek Bulgáriától Japánig, hogy teljesen ingyenesen lefordítsák a TED előadásokat hazájuk nyelvére? Mi ez a jóleső fertőzés és hogyan történik meg a „fordulópont” szinte a szemünk előtt, körbejárva a Földet? Miért van az, hogy egyre több honlapon láthatjuk visszaköszönni a TED-es előadások videóit? Mi a titok nyitja?

Ez a titok is – mint oly sok más titok – a szemünk előtt van, csak nyilvánvalósága és egyszerűsége miatt nehezen hihető.

A titok egyik összetevője az igen magas minőség és az ingyenesség egyidejű jelenléte. Megszoktuk, hogy ami ingyenes az aligha jó, és ami magas színvonalú, az drága. A TED más. A TED előadások kiemelkedően magas színvonalúak és mégis az előadások videói ingyenesen elérhetőek a világhálón. Szabadon, bárkinek, bármely országban, bármikor.
Lehet, hogy a TED – hasonlóan egy másik igen sikeres, ingyenes és magas színvonalú kezdeményezéshez, a Wikipediához – valami új kezdetét jelenti? Több jel mutatja, hogy erről van szó. Egy új modell megjelenéséről, ami pár éve még elképzelhetetlen volt. Sem a Wikipedia szerzői, sem pedig a TED előadói nem kapnak tiszteletdíjat. Miért csinálják mégis? Mert megtiszteltetés ott lenni, és aki ott van, jó társaságban van. Ami a kezdetekkor még kevésbé volt sejthető, az mára nyilvánvalóvá vált: a TED-en előadni igen magas ismertséget és presztízst is jelent egyben.
A titok másik összetevője a rendkívül sokszínű, ám mégis egy irányba mutató tartalom. Olyan területekről érkező előadók jelennek meg itt, akik csak nagyon ritkán találkoznának egymással. A hálózatelmélet szavaival élve: életbe lépnek a „gyenge” kapcsolatok, azok a kapcsolatok, amelyek a közösségek rugalmasságát, alkalmazkodóképességét növelik. Az élet egymástól néha távol eső területei, a tudomány, a művészet, az oktatás, a technológia, a globális kérdések és a gazdaság területeiről érkező előadók osztják meg tapasztalataikat egymással és a hallgatósággal. A közös pontokat keresik olyan nyelv segítségével, amely más területek képviselői számára is befogadható. A laterális gondolkodás ideje ez: kilépés a megszokottból, a más szempontok szerinti gondolkodás ideje.
A harmadik összetevő: az a minden előadótól kért elvárás, hogy ne csupán tényeket és tudást akarjon átadni, hanem azt az élményt is, amit ő maga élt át, amíg az előadás témája kikristályosodott benne. A TED előadások a saját élmények átadásáról szólnak. A felfedezés, a befektetett munka, a kudarcok és a sikerek során megnyilvánult eredmény átadásáról.
Ha meglátogatjuk a TED oldalát több száz előadás vár ránk először csak apró képek és rövid leírások formájában. Kereshetünk témák, vagy kifejezések után kutatva, bele-belenézünk pár percre az előadásokba és eldönthetjük: érdekel-e amiről az előadó beszél? 18 perc meghatározó élmény részesei lehetünk, főleg amikor az előadó személyisége és a saját tapasztalataink találkoznak. 18 perc: teázásnyi idő, egy rövid beszélgetés ideje. Ennyi idő adódhat a nap során munka közben, este a pihenés idején. Értékes, kiemelt idő ez, amikor új és élvonalbeli gondolatokra, inspirációra és feltöltődésre várunk.
A TED események a tudásmegosztás egyik legeredetibb útját kínálják. A tudásmegosztás módja kiterjed arra is, hogy a TED jóváhagyásával, annak elveit és gyakorlatát alkalmazva a világon bármely országban ilyen jellegű eseményeket – TEDx – néven létre lehessen hozni. Idén2010 január 27 én az Uránia filmszinházban az első TEDx esemény nagy érdeklődés mellett lezajlott. A következő eseményre idén június 4én került sor Siófokon TEDx Balaton néven, melyet az Advocatus Pro Urbe Siófok és a 8s Kft szervezett. Az eseményen az oktatás, a játék, a vezetés/menedzsment, a másság és az élhető környezetünk nézőpontjából járjuk körbe a nap központi témáját, mely “az érvényességen túl” címet viseli.
Forrás: ujreformkor.hu

Categories: TED Előadások, Tudomány