Ön egészségesen lélegzik? Ellenőrizze le légzését az alábbi teszttel! : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Szüksége lesz egy stopperórára (a legtöbb mobiltelefonban van) vagy egy másodpercmutatós órára.

Helyezkedjen el kényelmesen egy széken és kövesse az alábbi utasításokat:

 1. Csukja be a száját és lélegezzen finoman, ki majd be, az orrán keresztül.
 2. Képzelje el a légzést, mint egy enyhe hullámzást. A hullám teteje a levegővétel, az alja pedig a kilégzés.
 3. A belégzés tartson két másodpercig, a kilégzés pedig három másodpercig. Gyakorolja néhányszor, amíg ráérez a ritmusára.
 4. Egy ilyen két másodperces be- illetve három másodperces kilégzés után fogja be az orrát, tartsa vissza a lélegzetét és indítsa el a stoppert. Fontos, hogy eközben végig csukva legyen a szája.
 5. Tartsa vissza a lélegzetét, míg azt nem érzi, hogy már jólesne levegőt venni. Ne várja meg az utolsó pillanatot, amikor már nem bírja tovább, nem ez a cél. Abban a pillanatban, amikor először érzi igazán szükségét a levegővételnek, állítsa meg a stoppert és lélegezzen ugyanolyan finoman, mint előtte.
 6. Azért fontos, hogy ne tartsa vissza a lélegzetét az utolsó pillanatig, amíg csak bírja, hogy ezt követően minden erőfeszítés nélkül tudja folytatni a légzést teljesen természetes módon. Ha feszítést érez a mellkasában vagy zihál, kapkodva veszi a levegőt, akkor túl sokáig tartotta vissza a lélegzetét.

Légzési táblázat

Ennek a tesztnek az a célja, hogy megtudja, a vérének mekkora széndioxid koncentrációja váltja ki (indítja be) a légzési mechanizmust.

Amíg visszatartja a lélegzetét, a széndioxid szintje folyamatosan emelkedik, mivel nem lélegzi ki.

Amikor ez eléri azt a szintet, ahol a vér már kezdene túl savassá válni, az agy utasítást ad a légzésre.

A rossz légzési szokás eredményeképpen az agyunkban átállítódik a „légzés bekapcsolási szint” alacsonyabb széndioxid értékre és agyunk úgy már egy egyszerű bevásárlást is úgy érzékel, mintha egy maratoni futóversenyen vennénk részt.

A helytelen légzés tehát abba az irányba hat, hogy sokkal hamarabb vegyünk levegő, mint szükséges lenne. Ettől pedig még tovább romlik a légzésünk.

Ne lepődjön meg, ha nem éri el az ideális 45-60 másodperces értéket. Az embereknek több mint 90%-a nem éri el ezt a szintet.

A jó hír az, hogy ez nagyon gyorsan változtatható és a tanfolyam első hetének végére ön is könnyen megduplázhatja azt az időt, amíg vissza tudja tartani a lélegzetét.

A légzés visszatartása [másodpercben] A percenkét belélegzett levegő mennyisége [literben ] A széndioxid szintje a tüdőben [ százalékban] Ahány ember helyett lélegzik
45-60 4-5 6,5% 1 ember
30-45 8-10 5,0% 2 ember
15-30 12-15 4,5% 3 ember
10-15 16-20 3,0% 4 ember

Forrás: buteyko.hu

Categories: A Buteyko-módszer