
Már az 1930-as években vizsgálták a növényt kaucsuktermelés szempontjából orosz tudósok, majd a náci Németország kutatói folytatták ezt. Az auschwitzi koncentrációs tábor körül pitypangmezők terültek el, amelyeket a foglyoknak kellett learatniuk
A genetikailag módosított növényt tilos szabadföldön termeszteni, ezért hagyományos úton kell előállítani a nem-alvadó tejnedvű pitypangot. Dirk Prüfer, a Münsteri Egyetem kutatója szerint a nagyléptékű termesztésre még úgy öt évet kell várni – írja a Der Standard.
Az ipar számára azért fontos a pitypang-kaucsuk, mert ezt a nyersanyagot eddig nagyrészt a délkelet-ázsiai gumifából származtatták. Azt azonban gombafertőzés fenyegeti, és a helyi – például kínai és indiai – kereslet igencsak megnőtt a közelmúltban, vele együtt pedig a kaucsuk ára is. Létezik persze mesterséges kaucsuk, az azonban kőolajszármazék, így világpiaci ára erősen ingadozik.
A gyermekláncfű nem fogja azonnal teljesen kiváltani a gumifát, és a tízmillió tonnás globális keresletet sem fogja fedezni, azonban az európai piac tíz-húsz százalékának kiszolgálása reális cél a következő tíz évre – mondta a kutatásban résztvevő aacheni Frauenhofer Intézet munkatársa, Christian Schulze Gonover. A 2006-ban indult kutatási projektet hétfőn a német “Land der Ideen” (ötletek országa) versenyen a jövő ötleteként díjazták.
Forrás: dunatv.hu