Arteriográf: Áttörő megoldás az érelmeszesedés korai felismerésére : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton
Magyarországon minden második ember halálát az érelmeszesedésből kifejlődő szív- és érrendszeri betegségek okozzák.

A szívinfarktus, az agyvérzés legtöbbször váratlanul, néha pedig meglepően fiatal korban szedi áldozatait. Ezek a szív- és érrendszeri események egy

hosszú folyamat utolsó állomásai. Sajnos kevesen tudják, hogy a magyar férfiaknak mindössze 60 százaléka éri meg a 65. évet!

Az Arteriográf nevű készülék egy új, magyar orvos-technológiai fejlesztés, melynek segítségével még abban a fázisban diagnosztizálható a betegség, amikor a komolyabb egészségügyi problémák megelőzhetőek.

Korai diagnosztikai vizsgálat

A módszer azon a felfedezésen alapul, hogy a felkaron elhelyezett mandzsettával a mérőműszer olyan jeleket regisztrál, melyek az egész érrendszer állapotát tükrözik, képet nyújtanak arról, mennyire rugalmasak – azaz mennyire egészségesek.

Maga a vizsgálat vérnyomásméréshez hasonlít, ám nem csupán a szisztolés/diasztolés értéket ismerjük meg. A különbség a részletességben rejlik: a felkarra helyezett mandzsetta ún. teljes pulzusgörbéket képes érzékelni, melyek gyakorlatilag a karunkban mérhető vérnyomásváltozásokkal azonosak. Ezeket a görbéket a mérőműszer elektronikus jelekké alakítja, majd a számítógépes program meghatározza, hogy az erek rugalmassága optimális, normális, emelkedett vagy kóros,  azaz kiszámítja az úgynevezett “artériás életkort”.

Ideális esetben az artériák ily módon meghatározott életkora nem haladja meg a vizsgált személy valódi életkorát. Ezzel módszerrel értékes információkat lehet nyerni az érfalban lévő sejtek működéséről, valamint a fő ütőér, az aorta rugalmasságáról. Minél rugalmasabb az érfal, annál egészségesebb.

Gyakorlati részét tekintve a kb. 15 perces vizsgálat tulajdonképpen olyan, mint egy fekvő helyzetben többször elvégzett vérnyomásmérés. A mérés során 12 paramétert vizsgálnak, melyek között szerepelnek a kis- és nagyartériák állapotát mutató értékek is. Ez azért nagyon fontos, mert a hagyományos vérnyomásmérés önmagában nem ad elég információt a beteg állapotáról (alacsony vérnyomás esetén is már szembesülhetünk a kialakult érelmeszesedéssel!), és a betegség már 20-30 éves életkorban elkezdődhet, amikor még egészségesnek gondoljuk magunkat. Az arteriográfos vizsgálat, mint speciális módszer betekintést enged az erek funkciójába, bármilyen korú páciens számára.

Mivel a vizsgálat kizárólag vérnyomás- és pulzushullám-görbék méréseiből áll, nem jár semmilyen fájdalommal, vagy kellemetlenséggel, nincs mellékhatása és veszélytelen.

A mérések eredményéről nyomtatott lelet készül, az orvos ennek alapján dönthet a további vizsgálatokról, az esetleges gyógykezelésekről. A kapott leleten szerepelnek az artériák rugalmasságát leíró paraméterek: az érrendszer általános stresszére vonatkozó adatok, valamint a fő ütőér rugalmasságával vagy merevségével összefüggő aorta-pulzushullám terjedési sebesség mérőszáma.


Az arteriográfia minden ma elérhető módszer közül a legkorábban mutatja ki az érelmeszesedést, illetve az erre való hajlamot.

E módszer különlegessége és legfőbb erénye, hogy minderre már tünet- és panaszmentes állapotban is képes – amikor még nagyobb az esély a baj megelőzésére, kezelhetőségére.

Vizsgálati információk

A vizsgálat 30 éves életkor felett mindenkinek javasolt. Közülük is különösen azoknak,  akik:

– stresszes körülmények között élnek és dolgoznak

– túlsúlyosak

– dohányoznak

– akinek magas vérnyomása van

– akinek magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje

– cukorbetegek, vesebetegek

– akiknek családjában előfordult magas vérnyomás,
vagy szívbetegség, cukorbetegség

– a változó korba lépő hölgyeknek

– akinek bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható
panasza van

– akinek váratlanul memóriazavara kezdődik

Állapotfelmérés céljából nem javasolt a vizsgálat azoknál, akiknek diagnosztizált érrendszeri problémájuk van, vagy volt (pl. infarktus, agyvérzés, diagnosztizált alsóvégtagi érszűkület, stb.), ugyanis ezekben az esetekben az arteriográfos vizsgálat diagnosztikai szempontból nem nyújt többlet információt a kezelő orvos számára. Ebben az esetben viszont az arteriográfos vizsgálat abban segítheti a kezelőorvost, hogy a folyamatos ellenőrzéssel kiválassza a legmegfelelőbb terápiát, illetve nyomon kövesse a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

A vizsgálatot nem finanszírozza az OEP, így az magánklinikákon és magánrendeléseken érhető el. A vizsgálat ára 6 – 10.000 Ft között van, mely az általa megszerzett diagnosztikai információkhoz és sok esetben megnövekedett életesélyekhez képest elhanyagolható költség!

Orvoskereső

Kattintson a térképre, hogy megtalálja az Ön lakó- vagy munkahelyéhez legközelebb eső, arteriográfos vizsgálatot végző orvost vagy klinikát!

Forrás: arteriograf.ellatas-szervezes.hu