Alkímia és atomenergia: a transzmutáció : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Alkímia és atomenergia: a transzmutáció

Kutatók olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek segítségével ártalmatlanná lehet tenni az atomhulladékot, és ezzel az atomenergia ellenzőinek érvei igen komolyan gyengülnek.

A tudósok sokáig úgy vélték, hogy lehetetlen a sugárzó hulladékot semlegesíteni, nem sugárzóvá alakítani. Az, ami a reaktormagban történik, nem fordítható célzottan vissza – a múlt század kilencvenes éveinek közepéig ez volt az álláspont.

A szakértők azt mondták, nem állnak rendelkezésükre kozmikus erők, hogy azok segítségével dolgozzanak. Az 1990-es évek közepe óta azonban a kutatók elfogadták a kihívást, és az ún. transzmutáció segítségével sikert arattak. A transzmutáció az egyik elemből a másikba való alakításának, alakulásának az elnevezése. Az eljárás a hosszú tárolási idő és az eltárolandó hulladékmennyiség csökkentésében segíthet.

A fogalmat sajátos módon az alkímisták használták először arra az eljárásra, amely során egy közönséges anyagot a bölcsek köve segítségével arannyá, vagy más nemes fémmé változtatnak át. Ennek tudományos alapja nincs, az elemek ilyen módú átalakítására nincs lehetőség. Ugyanakkor a nyugati alkímia (hermetika) filozófiai rendszerében a fémek transzmutációja és a bölcsek köve néha az alkimisták belső szellemi transzmutációjának is a jelképe. Egyes vallási nézetekben a transzmutáció bizonyos értelemben örökké ható folyamat.

A tudomány szerint a kémiai elemek transzmutációja három módon lehetséges: magreakciók által, amikor két atommag összeütközik, és ennek eredményeképp új atommagokat kapunk. Természetes transzmutáció a radioaktív bomlás, mely során radioaktív elemek alakulnak át más, stabil elemekké, mesterséges transzmutáció pedig részecskegyorsító, tokamak berendezések segítségével jöhet létre.

A működési elv a következő: egy részecskegyorsító vákuumon keresztül protonokat lő ki a felforrósított, cseppfolyós fémre, a „célra”, amelyből ezáltal neutronok válnak ki, és ez utóbbiak tüzelnek a z erősen sugárzó hulladékra, amelynek atomjai így gyengén sugárzóvá alakulnak. A kutatók szerint a transzmutációs berendezés, ami szintén egy atomreaktor, eközben áramot is szállít, és nem termel hulladékot.

A transzmutáció alkalmazása feltételezi a nukleáris üzemanyagciklus zárását, ugyanis megvalósításához olyan továbbfejlesztett, zárt üzemanyagciklusra van szükség, amelyben az urán és a plutónium recirkulációján kívül az egyébként hulladéknak tekintett hasadási termékek egy részének és a másodlagos aktinidáknak a recirkulációjára és ezzel együtt kiégetésére (elhasítására) is sor kerül. Ahhoz, hogy a hosszú felezési idejű izotópokat és hasadási termékeket neutron-besugárzással transzmutálni lehessen, szelektív módon le kell választani őket a kiégett üzemanyagból. A szelektív szétbontást particionálásnak hívják. A kapcsolódó technológiát (particionálás és transzmutáció) P/T technológiának is nevezik.

Joachim Knebel a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) kutatásvezetője Halléban kollégáival azt vizsgálja, milyen berendezések szükségesek az új, nagybani technológiához, amelyet 4 múlva pontos leírással továbbítani szeretnének az építőknek. A tervek szerint európai együttműködéssel 10 év múlva elkészülhet az első berendezés.

Ez a technológia nem alternatívája a radioaktív hulladékok végleges elhelyezésének, annak kiegészítésére szolgál, írta a Magyar Tudomány. Alkalmazása jelentősen csökkentheti a végleges elhelyezésre kerülő hulladék mennyiségét és annak lebomlási idejét. Ezzel elősegítheti az ilyen geológiai tárolók gazdaságosabb kihasználását, és a jellemző felezési idő csökkentésén keresztül növelheti a végleges tárolás biztonságát.

A transzmutáció nem utópia, segítségével a legveszélyesebb hulladékok esetében is 500 évre lehet csökkenti az aktív sugárzást, a korábban vélt több százezer évről. A kísérletek folynak, így várható, hogy a következő évtizedekben a transzmutáció segítségével új lehetőség nyílik az atomenergia felhasználására. A költségekre vonatkozó becslések szerint az új technológia mintegy húsz százalékkal emeli meg az ilyen rendszerekben termelt villamos energia árát.

LJ

Forrás: weltonline, wikipédia, Magyar Tudomány

Categories: Atomenergia, Technológia