Elég volt a gázszámlából ! Jöjjön az Új technológia! Forradalmian új fűtésmegoldás : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Ezt technológiát a hadiipar fejlesztette ki a hadihajók és tengeralattjárók számára. Különleges technikai megoldása miatt rendkívűl gazdaságos és energiakímélő alkalmazás. Közvetlenül a fűtendő folyadékot melegíti ionízáció útján, köztes elem (fűtőbetét) alkalmazása nélkül, ezért 98%-os a hatékonysága és 40% megtakarítás érhető el vele az összes többi fűtési rendszerrel szemben.

Kis mérete miatt bekapcsolás után azonnal melegíteni kezd. Az ionizáció következtében a pozítív és negatív molekulák szétválása alatt energia szabadul fel, a kazánban megnövekszik a nyomás (2 bar-ig) és keringetni kezid a fűtőfolyadékot, amit akár 20 méter magasra is képes felnyomni,  ezért nincs szüksék drága szivattyúkra.

A Sprut elektromos fűtés kivállóan alkalmas lakások, hétvégi házak és önálló helyiségek fűtésére, amelyeket padlófűtéssel vagy radiátoros fűtéssel szereltek fel, a  már meglévő rendszerek utólagos bővítésére vagy kiváltására., akár tömbházakban is alkalmazható, továbá tetőterekhez és olya építmények fűtésére, amelyek nem kapcsolhatók a már meglévő fűtési rendszerhez.

Az elektrodás fűtés a többi fűtési rendszerrel szemben jelentős előnyöket kínál:
– akár 40-60% os megtakarítás
– kompakt kis méret
– alacsony beruházási költség
– alacsony szerelési költség
– nem kell kéményt építeni és karbantartani
– nincs rossz szag és füstgáz
– nincs gázömlés és szénmonoxid veszély
– nincs energiahordozó tárolási költség
– nem szükséges fűtőhelyiség és tárolótér
– csekély a karbantartási költség
– egyszerű meglévő házakba és lakásokba beszerelni
– Folyamatos 24 órás teljesítmény szabályozás
– Digitális vezérlés
– Vezeték nélküli rádiófrekvenciás távvezérlés
– A meglévő radiátorok és csöveg felhasználása
– A speciális fűtőfolyadék nem fagy be -20 – ig

Forrás: tlx.fw.hu

Az alábbi táblázat az elektródás kazánok fogyasztását hasonlítja össze más elektromos kazánokkal

A fenti táblázatból látható, hogy az elektromos fűtésmegoldásokhoz képest ez a kazán, a működési elvét figyelembe véve, 30-40% takarékosabban üzemeltethető. De sokan teszik fel a kérdést, hogy milyen a kazán hatásfoka a gázkazánokhoz viszonyítva. Noha a kazán elsősorban nem a gáz helyettesítésére szolgál, megpróbálok az összevissza zavaros számolgatások helyett egy egyszerű példán keresztül válaszolni nekik.
Egy 100-140 m2-es családi ház (szigetelés mértékétől függően, de itt most nem a szigeteléssel kívánok foglalkozni, mert az egy másik jelentős befolyásoló tényező) gázkazán teljesítménye óránként 2 m3 (24 Kwat  teljesítménnyel), ami támogatás ide-oda durván 210 Ft  óránként. Napi 7 óra átlagot figyelembe véve 1470 ft/ nap azaz havi 44100 Ft, hat havi  fűtésre 265000 Ft.  .
Éves elosztásban havi 22000 ft-os gázszámlát produkálva.
A tapasztalat gyakorlati megvalósulása szerint a családi házak átlagos gázfelhasználása évi 2-3 ezer köbméter, mely függ a takarékosságtól , és a fent említett szigetelés fokától is.

Ugyanez az energia mérleg egy jó hatásfokú elektromos kazánnal a következő képen alakul a gyakorlatban:
A ház fűtéséhez elegendő egy 9 Kwat teljesítményű kazán, amelynek az üzemi teljesítménye átlagot számolva  5 kw (a működési elvéből eredően). Napi 7 órával számolva 35 Kwat , ami a lakossági nappali áram (47.9 Ft.) árát számolva 1680 Ft/ nap azaz havi 50400Ft,  hat havi  fűtésre 302400 Ft.
Éves elosztásban havi 25200 ft-os villanyszámlát produkálva

Ez a különbözet elég nagy a gáz javára, de ha figyelembe vesszük, hogy az elektromos kazán nem csak nappali, hanem vezérelt (éjszakai) áramról is fog üzemelni, aminek az ára 29.6 Ft, akkor már ez a különbség nagymértékben csökken esetleg meg is szűnik. Amennyiben csak vezérelt áramról üzemel, még gazdaságosabb is. Így tehát elmondható, hogy nem kell félni az elektromos fűtésmegoldásoktól, csak körültekintően kell megtervezni azt.   Ráadásul  ha belegondolunk, hogy a gáz kiépítésével járó költségek és engedélyek  nem ritkán milliós tételre rúgnak, akkor bátran ajánlom inkább ezt a fajta megoldást. És még egy fontos momentum, a gáz ára a jövőben folyamatosan emelkedni fog, míg a villany ára lefele mozgó tendenciát mutat és mindig rendelkezésre áll.

Éjszakai áram: Más néven különmért, vezérelt tarifatípus. A szokásosnál olcsóbb energiafajta, amely azonban csak a nap bizonyos szakában áll rendelkezésre, ezért a hálózatra állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott berendezések fogyasztására alkalmas tarifatípus. Ilyen berendezések pl. a villanybojler, vagy a villanyfűtés. Az ELMŰ B árszabás az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági ügyfelei részére kidolgozott termék, amely külön mért, vezérelt fogyasztási lehetőséggel rendelkező ügyfeleik számára nyújt kedvező árú villamos energia ellátást.

Forrás: freeweb.hu/elektromoskazan/energia_fogyasztas

Categories: Technológia