Az organikus (bio) élelmiszerek sokkal jobbak! : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
  • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
  • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
  • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
  • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Az organikus (bio) élelmiszerek sokkal jobbak!

Egy brit élelmezéstudományi kutató, Shane Heaton két évet töltött több mint 400 szaklap áttekintésével és olyan tudományos bizonyítékok gyűjtésével, amelyek alátámasztják azt a nézetet, hogy az organikusan termesztett élelem az élelmiszer-biztonság, a tápanyagtartalom és a tápérték tekintetében jobb számunkra, mint a nem organikus. (Magyarországon a „bio” kifejezés honosult meg az amerikai „organikus” jelzőre.)

Eredményei szerint az organikus élelmiszerek:


 Kevesebb rovarirtószert tartalmaznak. A nem organikus gazdálkodásban megengedett 450 rovarirtószer közül mindössze hét használható időszakosan az organikus gazdálkodásban. Ezek gyorsan lebomlanak, és ritkán marad bármennyi maradék is az organikus élelmiszeren. Ezzel szemben rendkívül mérgező összetett maradványok találhatók sok nem organikus gyümölcsön és zöldségen, és a rovarirtószer maradványok az első három környezeti rák kockázati tényezők között rangsorolhatók, valamint összefüggésbe hozhatók a születési rendellenességekkel és egyéb, kevésbé komoly tünetek sokaságával;

 Tápanyagban gazdagabbak. A tápanyagszint a gyümölcsökben, zöldségekben és a gabonaszemekben manapság alacsonyabb, mint 60 évvel ezelőtt, és az összetett tápanyaghiány emelkedik, amely hosszútávon növelheti a hajlamot a komolyabb betegségekre. Bár átlagosan minden tápanyag szintje magasabb az organikus termékekben, ez különösen jelentős a C-vitamin, a magnézium, a vas és a foszfor vonatkozásában;
 Növényi tápanyagban gazdagabbak. Ez természetes módon a növényekben fordul elő, és a betegségektől és a kártevőktől védi őket;
 Kevesebb adalékot tartalmaznak. Bizonyos adalékanyagokat és összetevőket összefüggésbe hoztak olyan rendellenességekkel, mint a szívbaj, a csontritkulás (osteoporosis), az asztma és az idegrendszeri zavarok. Ezek az anyagok tiltottak az organikus feldolgozás folyamán. Csupán körülbelül 30 adalékanyag engedélyezett az organikus feldolgozásban, és csak akkor, amikor szükséges, szemben azzal a több mint ötszázzal, amelyet a hagyományosan feldolgozott élelmiszereknél használnak;
 Kevesebb nitrátot tartalmaznak. A nitrát olyan károsabb anyagokká alakítható, amelyeket összefüggésbe hoztak a rákkal az állatok esetében. A műtrágya alkalmazásáról ismeretes, hogy magasabb nitrát-szintet eredményez a nem-organikus terményeknél.
Heaton azzal fejezi be, hogy az egészséget nem egyszerűen a betegség hiányának kell tekinteni, hanem inkább a jóllét bőségének valamint, hogy az organikus termelés fontos szerepet játszik az egészség védelmében, megtartásában és javításában.

Forrás:

Categories: Egészség