Megújuló energia hasznosítását tervezi négy település : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Megújuló energiaforrás hasznosítására fogott össze három Fejér és egy Veszprém megyei település, valamint egy civil szervezet; a faaprítékkal fűtendő erőművet Várpalotán tervezik felépíteni – mondta Németh Árpád, Várpalota polgármestere a négy település vezetőinek közös sajtótájékoztatóján kedden Várpalotán.

Csór, Iszkaszentgyörgy, Isztimér és Várpalota polgármestere, valamint az Otthonunk Bakonykúti Egyesület elnöke szándéknyilatkozatot írt alá kedden a Veszprém megyei városban arról, hogy létrehozzák az úgynevezett “magyar Güssing” projektet, s a megújuló energiaforrás hasznosítására építendő erőműhöz befektetőt keresnek.
A sajtótájékoztatón Láng János közgazdász, az Otthonunk Bakonykúti Egyesület alelnöke ismertette a jelenlévőkkel, hogy az ausztriai Güssingben (Németújvár) sikerrel valósították már meg a projektet – szintén összefogva más településekkel is -, s az energiát 20 százalékkal olcsóbban állítják elő, mint a “hagyományos” áramszolgáltatók. Sőt kedvezményesen értékesítik az energiát már más felhasználóknak is – jegyezte meg.

A közgazdász szerint a güssingiek ötletében “semmi olyan nincs, ami Magyarországon ne lenne megvalósítható”, így jutottak arra a gondolatra, hogy néhány bakonyi településsel összefogva szintén maguk oldják meg az energiaellátásukat. Láng János utalt arra is, hogy a güssingi projektet már Bajorországban, Wildpoldsriedben is sikerrel megvalósították.
A beruházást energetikai mintaprojektnek is szánják Magyarországon – tette hozzá a közgazdász, megjegyezve azt is, hogy a fejlesztés új munkahelyek létesítését is jelenti majd, mert a térség iparának, vállalkozásainak fellendülése várható.

Várpalota polgármestere elmondta: a város határában mintegy 150-180 hektáron tudnak majd gyorsan növő akácot és nyárfát telepíteni, s ezek a fák két-három év alatt már vághatók. Németh Árpád szerint az erőmű létesítéséhez legalább 20-30 milliárd forintra lesz szükség, de a beruházás iránt máris vannak befektetői érdeklődők, s fel is vették a kapcsolatot “egyes gazdasági körökkel”. Szerinte nem zárható ki az sem, hogy a jelentős fakitermelés miatt egy parkettagyár is Várpalotára települ.

A város vezetője elmondta: uniós pénzekre is igyekeznek pályázni, amennyiben az Európai Unió kiír megújuló energia hasznosítása témakörben pályázatot.
A polgármester tájékoztatása szerint a mostani szándéknyilatkozat aláírását követően a projekt részletes kidolgozása következik – ez várhatóan őszre elkészül -, utána kiírják a megvalósításra a pályázatot, s szerinte a nyertes befektető jövőre elkezdheti a beruházási munkálatokat.
A sajtótájékoztatón Csór, Iszkaszentgyörgy és Isztimér polgármestere is úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó,  környezetkímélő kezdeményezésről van szó, amelyhez szívesen csatlakoztak településeik.

Forrás: alternativenergia.hu