Bélrendszerünk első kolonizálói: csecsemők bélflórájának kialakulását vizsgálták : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

A születés után a steril anyaméhből olyan környezetbe jutunk, ahol hemzsegnek a baktériumok. Az újszülöttek bélrendszerébe kerülő mikroorganizmusok rövid időn belül egy igen gazdag közösséget, baktériumflórát hoznak létre. E folyamat felderítése nagyon fontos ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan “viselkednek” a baktériumok egészséges emberben, és hogyan egyes betegségek kialakulásakor.

Az ember bélrendszerében élő baktériumok száma a trilliót is eléri. Többségük hasznos a szervezetünknek (segítenek kivonni bizonyos tápanyagokat a megemésztett táplálékból, közreműködnek az immunrendszer fejlődésében). Ám bizonyos esetekben betegségeket – bélrendszeri gyulladásokat, vastagbélrákot – is előidézhetnek, sőt az asztma, a reumás ízületi gyulladás és akár az autizmus kialakulásával is összefügghet jelenlétük. Palmer és munkatársai (Stanford University) a PLoS Biology című folyóiratban olyan részletes és összehasonlító vizsgálatsorozatról számoltak be a közelmúltban, amely az emberi bélrendszerben újonnan megtelepedő baktériumokkal foglalkozik.

A kutatók 14 gyermek bélbaktérium-flórájának kialakulását és annak mikrobiális összetételét vizsgálták, székletminták felhasználásával (a székletünkben ugyanis megjelennek azok a baktériumok, amelyek a bélrendszerünkben találhatók). Az első vizsgált mintát a születés utáni első székletből vették, ezt követően 25 további mintát vettek a csecsemőktől, egészen egyéves korukig. A vizsgálatokat a DNS-microarray technika felhasználásával végezték, amely a baktériumok DNS-ének vizsgálatával egyaránt alkalmas a mintákban levő baktériumok mennyiségi és minőségi vizsgálatára. Így szükségtelenné vált a baktériumok tenyésztése, amely igen gyakran nehézségekbe ütközik, ugyanis nagy részük nem tenyészthető laboratóriumi körülmények között.

A csecsemők bélrendszerében a 22 ismert baktériumtörzsből csak háromnak a képviselői fordultak elő nagy mennyiségben. Ezek a Bacteroidetes és a Proteobacteria csoport tagjai, valamint a Gram-pozitív baktériumok. (Az utóbbi csoportba tartozó baktériumok egy festési eljárásról kapták nevüket: a sejtfaluk megfesthető kristályibolya festékkel, míg a Gram-negatív baktériumoké nem – a Bacteroidetes és a Proteobacteria törzsek tagjai Gram-negatívok).

Gram-pozitív baktériumok

Az egészséges felnőttek bélflórájával foglalkozó korábbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a bélbaktériumoknak csak egy kis része tartozik a proteobaktériumok közé, tehát ezek száma a gyerekkortól a felnőttkorig csökken. Mivel a proteobaktériumok fakultatív anaerob szervezetek (vagyis oxigén jelenlétében és hiányában egyaránt képesek nőni), ők lehetnek az újszülöttek bélflórájának legkorábbi tagjai, és ők teremtik meg azt a redukáló (oxigénmentes) környezetet, amelyre az ezután megtelepedő ún. obligát anaerob baktériumoknak (amelyek csak oxigén hiányában maradnak életben) szükségük van.

Azon kívül, hogy a csecsemők és a felnőttek bélflóráját alkotó baktériumtörzsek különböző arányban vannak jelen a bélrendszerükben, más különbségeket is találtak a kutatók. A csecsemők életének első néhány hónapjában a bélbaktériumok közösségének összetétele nagyon gyorsan változott: egyes fajok csak ideiglenesen jelentek meg, aztán végleg eltűntek, mások pedig hetekig vagy hónapokig folyamatosan jelen voltak. A különböző babák bélflórájának összetétele nem mutatott szignifikáns (statisztikaliag is kimutatható) hasonlóságot a többi babáéval, és a baktériumok megjelenésében időbeli mintázatot sem ismertek fel a kutatók. Az a két csecsemő, akiknek a bélflórája leginkább hasonlított egymáshoz, ikertestvérek voltak – ők amellett hogy azonos a genetikai hátterük, ugyanabban a környezetben is élnek. Azonban mikrobiális profiljuk (a bélrendszerükben élő baktériumközösség faji összetétele) nem hasonlított jobban a saját szüleik profiljára, mint más csecsemők szüleinek profiljára, ami arra utal, hogy a bélflóra kialakulásában a környezetnek nagyobb szerepe van, mint a genetikának.

Ahhoz, hogy meg tudják állapítani, honnan származnak a bélrendszer korai kolonizálói, Palmer és munkatársai két lényeges forrást vizsgáltak meg: az anyai hüvely baktériumflóráját, valamint az anyatejet. A hüvelyflórában nagy számban előforduló tejsavbaktériumok nem voltak gyakoriak a székletmintákban (csak egy csecsemő baktériummintája volt hasonló az édesanyja hüvelyi baktériummintájához, de csak a születés utáni első napon), tehát úgy tűnik, hogy a természetes úton történő szülés nincs komoly hatással az újszülöttek bélflórájára. A vizsgálatban részt vevő babák mindegyike anyatejen nevelkedett, de a bélflórájuk nem mutatott hasonlóságot az anyatej mikrobiológiai profiljával sem – meglepő módon a Bifidobacteria csoportba tartozó baktériumok a vártnál jóval kisebb számban voltak jelen a mintákban, holott eddig az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy e baktériumok nagy számban megtalálhatók az anyatejjel táplált gyermekek bélrendszerében, és számukra igen hasznosak.

Annak ellenére, hogy a bél korai mikrobiótája valószínűleg véletlenszerűen alakul ki (a vizsgálatok során nem sikerült semmilyen szabályszerűséget felismerni), a gyermekek bélflórája egyéves korukra minden esetben hasonlóvá válik a felnőttekéhez – ennek a változásnak a kezdete sok esetben egybeesik azzal az időponttal, amikor a gyermekek szilárd ételt is fogyasztanak már az anyatejen kívül. (Azonban egyéves korban még nem találhatók a szervezetben ún. metanogén archaeák, amelyek a felnőtt szervezetben nagy számban előfordulnak, és a baktériumok által termelt hidrogént hasznosítják.)

A Palmer és kollégái által használt módszer alkalmazható lenne különböző gyerekcsoportok összehasonlító vizsgálatára. A fejlett országokban sokkal gyakrabban fordulnak elő a bélrendszer krónikus gyulladásos megbetegedései, mint a fejlődő országokban, ez összefüggésben lehet a közegészségügyi és higiéniás viszonyokkal, ugyanis ha az immunrendszer kevesebb baktériummal találkozik, nem alakulnak ki megfelelően a fertőzésekre adandó immunválaszok.

Ezek a veszélyeztetett gyerekpopulációkra is kiterjesztett vizsgálatok remélhetőleg arra is választ adnak majd, hogy miként okozhatnak a bélflóra egyes tagjai betegségeket, és a bélrendszerben élő baktériumok egyes képviselőinek eltűnése (például egy antibiotikum-kezelés következtében) okozhat-e immunrendszeri rendellenességeket.

Forrás: origo