Ökováros épül a semmi közepén : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Ökováros épül a semmi közepén

Az Arab Emirátusokban hétfőn hivatalosan megkezdődött a világ eddigi legnagyobb környezetvédelmi beruházása. A főváros árnyékában nyolc év leforgása alatt egy megújuló energiával működtetett és gépjárműmentes várost alakítanak ki. A környezetvédők szerint azonban mindez látszatintézkedés egy olyan országban, amely vezeti az egy főre jutó szennyezőanyag-kibocsátást – írja a The New York Times.

Az Arab Emirátusokban a héten megkezdődött a világ első, teljes egészében környezetbarát települése, Mászdár építése. A The New York Times szerint város a jövő energiatakarékos és szennyezőanyag-mentes közösségeinek is mintájául szolgálhat.

A közel hat négyzetkilométeren elterülő, napenergia felhasználásával üzemeltetett város közel 50 ezer lakónak, valamint 1500 irodaépületnek és üzletnek adhat otthont. A tervek szerint a városban egyáltalán nem lesz gépkocsiforgalom, a lakók mindenhová mágneses technológiával működő mozgójárdákon közlekednek – írja a The New York Times. A gigavállalkozás 22 milliárd dollárba (4070 milliárd forintba) kerül, és előreláthatólag nyolc év alatt készül el.

Mászdár az emirátusok fővárosa, Abu-Dabi közvetlen közelében, a sivatag közepén, a Perzsa-öböl partján épül. A beruházáshoz 70 ezer munkásra van szükség. A város építészeti stílusát a Perzsa-öbölben megszokott formák jellemzik majd, az épületek pedig a lehető legkevesebb energia felhasználásával működnek. A BBC szerint a város légkondicionálását erre a célra kialakított szélkerekekkel oldják meg. A vízigényt egy napelemekkel működtetett, a tengervíz sómentesítését végző finomító látja el. A brit lap szerint az ökovárosnak negyed annyi energiára és 60 százalékkal kevesebb vízre lesz szüksége, mint egy hagyományos városnak.

Környezetbarát fordulat

Az Arab Emirátusok, amely jelenleg első helyen áll a világon az egy főre jutó szennyezőanyag-kibocsátásban, az elkövetkezendő öt évben Mászdár építése mellett további 15 milliárd dollárt (2775 milliárd forintot) fordít környezetbarát energiahordozók kutatására és fejlesztésére – írja a BBC. Abu-Dabiban felépítik többek között a világ legnagyobb, hidrogéntechnológiával működő erőművét. A fejlesztések kivitelezését – a külön erre a célra létrehozott – “Mászdár Kezdeményezés” nevű cég irányítja, amelynek feladata lesz a megújuló energiák meghonosítása és reklámozása is. Az Emirátusokban remélik, hogy a most elindított kampányukhoz többen is csatlakoznak.

“Támogatunk minden, a szennyezőanyag-kibocsátást csökkentő kezdeményezést” – mondta Mászdár polgármestere, Szultán al-Dzsáber, aki szerint az építkezéshez szükséges pénz már megvan. A város arculatát a Foster + Partners nevű brit cég készítette el, amely az energiatakarékos építészeti megoldásokat is szállítja – írja a The New York Times. A település a klasszikus négyzethálós városépítészeti megoldásokat követi, és alig lesz kisebb az olaszországi Velence történeti belvárosánál. Az utcákat olyan – a fotoszintézis elvén működő – napelem-panelek borítják, amelyek az árnyékolás mellett az energiaellátásban is fontos szerepet kapnak.

A tervet környezetvédő szervezetek látszatintézkedésnek vélik, és azt állítják, csak egy új luxusnegyed épül az Arab Emirátusok fővárosának előterében – írja a BBC. A WWF munkatársai szerint a Mászdár-tervnek semmilyen hatása nem érvényesül majd.

Az eddig létrehozott ökológiai közösségek felemás eredménnyel működtek. Az Egyesült Államokban, a nevadai sivatag területén három évtizede megkezdett ökofalu, Arcosanti még mindig nem készült el, és az egyre nagyobb területet elfoglaló Phoenix elővárosává vált. A kínaiak által kezdeményezett és amerikai segítséggel létrehozott környezetbarát vidéki és városi kommunák – amelyek célja energiafelhasználás ésszerűsítése és csökkentése – a jelentések szerint strukturális és szerkezeti nehézséggel küszködnek.

Jean-Paul Jeanrenaud, a WWF “Egy élhető bolygó” elnevezésű programjának vezetője, egy januárban Abu-Dabiban tartott energiaügyi konferencián javasolta, hogy állítsanak fel egy független nemzetközi bizottságot, amely ellenőrizhetné a Mászdár-tervet. “Célunk elsősorban az, hogy a város ne csak tervrajzokon szerepeljen” – mondta.

Forrás: origo.hu