Geotermikus energiába fektet a Google : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Geotermikus energiába fektet a Google

A keresőcég által támogatott projekt hatalmas geotermikus energiaforrásra bukkant West Virginiában, amely akár az állam teljes áramtermelési kapacitásánál többet is képes lenne szolgáltatni.
A Greenbiz zöld technológiával foglalkozó weboldal értesülései szerint a Google a Southern Methodist University kutatását támogatta 481 500 dollárral, melyet a vállalat filantrópiával foglalkozó részlege folyósította az oktatási intézmény számára. Az eredmények biztatóak: az amerikai állam felszíne alatt a becsülthez képest 78 százalékkal több geotermikus energiára bukkantak.
A kutatók számításai szerint, ha ennek a mennyiségnek csak a két százalékát fel lehet használni, ez annyit jelent, hogy akár 18 890 megawatt energiát is meg tudnának termelni.
„A nagy mennyiségű tiszta és fenntartható energiaforrásnak hatalmas szerepe lehet az Egyesült Államok energiafüggetlenségének kialakításában és szén-dioxid kibocsátásának csökkentésében” – áll a kutatási összefoglalóban.
West Virginia a geotermikus energiatermelés szempontjából optimális helyen fekszik, ahol a tektonikus tevékenység elhanyagolható. Az egyetem mérnökei olyan új technológiákat szeretnének kipróbálni az energia kitermelésére, amelynek segítségével egyetlen helyen lehetne felszínre hozni a mélyben rejtőző kőolajat és földgázt is.
Bár a jelenlegi felfedezés jelentős, még így is eltörpül az USA nyugati részén fekvő államok geotermikus tartalékai mellett. A Massachusetts Institute of Technology 2006-os jelentése szerint például Nevadában mintegy 146 000 megawatt geotermikus kapacitás várja a kitermelést.
Az amerikai Energia Információs Hivatal szerint West Virginia jelenleg 16 350 megawatt energiát képes termleni, azonban ennek 97 százaléka széntüzelésű erőművekből származik.
A Google, amely hatalmas adatközpontjai miatt rendkívül nagy mennyiségű energiát használ fel, már több mint tízmillió dollárt fektetett az új generációs geotermikus rendszerek fejlesztésébe, nagyszabású projektje keretében, melynek célja a szénnél olcsóbb megújuló energiaforrás létrehozása.
Forrás: zoldter.hu