A hülyeség kora dokumentumfilm (A film) : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

A hülyeség kora dokumentumfilm (A film)

Történet

2055-öt írunk, és az éghajlatváltozás miatt lakhatatlanná vált Földön vagyunk. A főszereplő egy idős történész (Pete Postlethwaite), aki a Globális Archívumban dolgozik, a múzeumban, ahol az emberiség összegyűjtött emlékeit őrzik abban reménykedve, hogy a Földön egyszer talán újra megjelenik az élet.

A történész a mi korunkból származó archív filmfelvételeket gyűjt. A felvételeken olyan ma élő valós személyek története elevenedik meg, akik bár a világ különböző pontjain élnek, mégis valamilyen módon mindannyiuk sorsa kapcsolódik az éghajlatváltozáshoz, melynek során a bolygó kietlen pusztasággá változott.

2 hozzászólás so far.

 1. Imre szerint:

  Ne légy hülye!
  Repülj kevesebbet, nyaralj többet!
  Utazz repülő helyett vonattal, pihenj közelebb az otthonodhoz, nyaralj kevesebbszer, de hosszabb ideig, így sokkal kevésbé szennyezed a környezeted. Sosem utazol repülővel vagy maximum egyszer egy évben?
  Takaríts meg legalább 10%-ot a fűtésen!
  Tekerd lejjebb a termosztátot, zárd le a radiátort, ha elmész. Szigeteld a falakat, korszerűsítsd a fűtést és cseréld ki a nyílászárókat. Ellenőrizd le a számlákon, hogy sikerül-e 10%-kal kevesebbet fizetned 2010-ben. Már leszigetelted a házadat?
  Takaríts meg 10%-ot az elektromos áramon!
  Sokat megtakaríthatsz, ha energiatakarékos izzóra váltasz, lecseréled a régi, energiapazarló hűtőd és lekapcsolod a gépeket, amikor már nem használod őket. A számlán látni fogod a különbséget a 2009-es és a 2010-es fogyasztásod között. Soha nem hagysz semmit feleslegesen bekapcsolva és még a készenléti üzemmódot is kikapcsolod?
  Vezess kevesebbet!
  Sétálj, biciklizz inkább, vagy utazz tömegközlekedéssel. Hagyd otthon az autód legalább hetente egyszer, és aztán egyre gyakrabban! Járjatok közös autóval munkába a kollégáiddal! Nincs is autód?
  Nézd meg mit eszel!
  Vásárolj helyi termelőktől a piacon, hogy a termék szállítása se szennyezze a környezetet. Ne vásárolj és ne is főzz többet, mint amennyit a család elfogyaszt. Már kizárólag csak kistermelőktől vásárolsz?
  Vásárolj kevesebbet, élj többet!
  Ha kevesebb a termék > kevesebb a károsanyag-kibocsátás > kevesebb a környezetszennyezés. Vásárolj jó minőségű, tartós dolgokat, javíttasd meg, ami elromlik, vegyél másodkézből és add tovább, amire nincs szükséged. Tudatosan vásárolsz?
  Szemetelj kevesebbet!
  Kerüld a felesleges csomagolóanyagot, és ne vegyél ész nélkül olyasmit, ami rögtön a kukában landol. Hasznosíts újra mindent, amit lehet, és komposztáld az ételhulladékot. Már alig termelsz hulladékot és azt is szelektíven gyűjtöd?
  Ne pazarold a vizet!
  A víz kiszivattyúzása és tisztítása rengeteg energiába kerül – akárcsak a melegítés – tehát érdemes gyakrabban zuhanyozni fürdés helyett, mértékkel locsolni a virágokat és csak akkor elindítani a mosógépet, ha már tele van. Energiatakarékos már a mosógéped?
  Légy aktív!
  Vegyél részt civil szervezetek munkájában, vagy tedd klímabarátabbá saját közösségedet – legyen az iskolai, baráti vagy munkahelyi. Nálatok az éghajlatváltozás már téma? Komolyan? szervezz meg egy film vetítést!
  Légy boldogabb!
  2010. decembere van… egészségesebb lettél a sok sétától és biciklizéstől, új barátokra tettél szert a közös piacrajárások alatt, spóroltál egy csomó pénzt… és tudod, hogy aktív részese vagy egy közös célnak, hogy megelőzzük a katasztrofális klímaváltozást… Na?
  10%-kal csökkentsd a károsanyag-kibocsátásod 2010-ben!
  2009 decemberében Koppenhágában rendezik a 15. ENSZ Klímakonferenciát, ahol a világ vezetői a Kiotói Jegyzőkönyv folytatásáról illetve egy új globális megállapodás létrehozásáról tárgyalnak. Függetlenül attól, hogy a döntéshozók, politikusok Koppenhágában dicsőséges győzelemmel járnak, avagy csúfosan elbuknak, az európai országok polgárainak vissza kell fogniuk a károsanyag-kibocsátásukat – mégpedig most!
  Tőlünk függ az emberiség jövője! Most azt gondolod, hogy nincs hatalmad, és bármit is teszel, nem számít? Épp ellenkezőleg: minden egyes dolog, amit teszünk vagy nem teszünk, döntőnek bizonyulhat abban, hogy túléljük-e együtt a bolygóval, vagy sem. Így kerül a kezünkbe minden idők legnagyobb hatalma.
  Minél előbb kezdjük el és minél gyorsabban csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, annál nagyobb esélyünk van a klímakatasztrófa elkerülésére.
  Az első 10%-ot elérni nem is nehéz. A fenti tippek segítenek, hogy ezt könnyen teljesítsd, sőt még többet is, ha beleteszed a szíved, és komolyan veszed a kihívást! Ami még sokkal fontosabb, részt veszel egy közös terv megvalósításában, hogy igazi megoldásra jussunk. A klímaváltozásban egy lehetőség is rejlik: Korábban az emberek azért fogtak össze, hogy harcoljanak a rabszolgáság ellen, a polgárjogokért, a gyarmatosítás ellen, vagy a demokráciáért: minden küzdelemmel jobb lett a világ, most rajtunk a sor! Vajon az utódaink hősöknek fognak tekinteni bennünket, vagy…. Inkább legyünk hősek, ugye?

 2. Imre szerint:

  Add tovább!
  Add tovább az infot, hívd fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, csökkentsd a globális felmelegedés mértékét! Hogy hogyan?
  Hétköznapjaidban rengeteget tehetsz azért, hogy Földünk több levegőhöz jusson.
  1. Amikor csak teheted kerekezz, gyalogolj, vagy használd a tömegközlekedést. Így energikusabb leszel, frissebben érkezel meg munkahelyedre vagy az iskolába, másrészről tehermentesíted a környezetet.
  2. Spórolj az energiával! Ne hagyj készenléti állapotban semmi háztartási cikket, használj energiatakarékos égőt, szigeteld jól a házad / lakásod! Ha teheted használj laptopot asztali számítógép helyett! Főzz fedővel, így harmadannyi energiát használsz fel.
  3. Használj minél kevesebb vizet! Fürdés helyett zuhanyozz, vásárolj „A” energiahatékonysági címkéjű energiatakarékos programmal üzemelő mosógépet, ne folyó vízben mosogass, moss fogat vagy borotválkozz! A hagyományos WC-öblítő tartályokat cseréld víztakarékosra!
  4. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! Ma már egyre több városban, kerületben, lakóközösségben van erre lehetőség.
  5. Fogyassz kevesebb húst! Vásárolj helyi termékeket, idényzöldséget és – gyümölcsöt!
  Közösségi szinten…
  1. Mond el mindezt minél több embernek! Tegyétek jobbá a környezet, ahol éltek!
  2. Szervezz filmvetítéseket, közös biciklizéseket!
  3. Mobilizálj! Demonstrálj! Hívd fel a figyelmet a helyi környezetvédelmi problémákra!
  Ne légy hülye! Mentsd meg a Földet, amíg még van rá lehetőség!
  Érdekességek / Te tudtad?
  Túlfűtés esetén 1˚C-kal alacsonyabb hőmérséklet legalább 6%-kal csökkenti a fűtésre fordított energiafelhasználást. Állítsd be úgy a fűtést, hogy az adott szobában folytatott tevékenységhez megfelelő legyen! Nappaliban 20 ˚C, gyerekszobában 22 ˚C, hálószobában 18 ˚C az ajánlott hőmérséklet.
  Télen a redőnyöket mindig naplemente előtt engedd le, így azt az energiát, ami napközben az ablakon keresztül felmelegítette a belső teret, bent tarthatod.
  Használj víztakarékos berendezéseket, szerelvényeket! Egy vízóra felszerelése után a vízfogyasztás akár 40%-kal is csökkenhet, pusztán azért mert látod, mennyit fogyasztasz és tudatosabban használod a vizet.
  Jó hővezetésű, a főzőlap vagy gázrózsa méretével megegyező nagyságú edényhez használj jól illeszkedő fedőt, így a hő maximálisan hasznosul és a fazékban marad!
  Főzz kuktában! Így akár 40 % energiát és 70 % időt megtakarítasz!
  A fagyasztóból kivett ételt a hűtőszekrényben hagyd kiengedni, így hasznosíthatod a hideg energiát!
  Számítógépeden használj sötét hátteret és képernyőkímélőt, a gépet állítsd energiakímélő üzemmódra!
  Azokban a helyiségekben, ahol több időt töltesz, kerüld a lámpák gyakori ki-be kapcsolását! A túl gyakori felkapcsolás egy hagyományos izzó esetében több energiát fogyaszt, mintha 5 percig folyamatosan égett volna.
  A drágább, kompakt fénycsövek azokban a helyiségekben jelentik a legnagyobb megtakarítást, ahol sokat tartózkodsz. WC-ben, kamrában, pincében nem érdemes használni, mert a sok kapcsolgatástól tönkremegy.