Óceáni hideghullám miatt szünetelt a globális felmelegedés : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Az északi óceánokban az 1970-es évek környékén lezajlott hideghullám okozhatta a hőmérséklet visszaesését, amely rövid időre megszakította a globális felmelegedés trendjét – közölték amerikai és brit kutatók.

Számos szakértő korábban azzal magyarázta az 1970 környékén bekövetkezett enyhe globális lehűlést, hogy az a napsütést elnyelő ipari légszennyezés mellékhatása lehetett, átmeneti jellegét pedig a közben bevezetett szigorúbb környezetvédelmi szabályokkal indokolták.
A Nature brit tudományos folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány szerzői azonban a hőmérsékleti rekordokat elemezve más következtetésre jutottak. Kiderült, hogy az északi félteke felszíni vízhőmérséklete 1968 és 1972 között 0,3 Celsius fokot csökkent. A lehűlés az Atlanti-óceán északi részén volt a legjelentősebb.
A lehűlés okai ismeretlenek, ám azt tudják a kutatók, hogy egybeesett az északi sarkvidékről származó hideg víz hirtelen beáramlásával. A szakemberek kizártak a lehűlés okai közül más természeti tényezőket, például az óceáni áramlatok tartós áthelyeződését, vagy azt, hogy vulkáni hamu gátolta a napsugarakat.
Mint David Thompson kutatásvezető, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa elmondta, bár tudták, hogy az északi félteke óceánjai lehűltek a XX. század közepén, a hűlés hirtelen természete meglepte őket.
Az úgynevezett klímaszkeptikusok úgy vélik, a melegedési hullám fékeződése kétségeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység váltotta ki. Phil Jones, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója, a most közzétett tanulmány társszerzője emlékeztetett arra, hogy az óceánok hűlése egybeesett azzal, amikor nagy tömegben sótlan víz áramlott az észak-atlanti térségbe a sarkvidékről.
Jones először publikált a Nature-ben azóta, hogy 2009 őszén botrány középpontjába került. A koppenhágai klímakonferencia előtt ismeretlenek elektronikus leveleket törtek fel a Kelet-Angliai Egyetem szerverén, majd nyilvánosságra hozták azokat. Az e-mailek alapján merült fel, hogy Jones eltúlzott bizonyos, a globális felmelegedést igazoló adatokat, ám a kutató időközben tisztázódott a gyanú alól.
“Talán ez elgondolkodtatja őket” – válaszolta Jones a brit hírügynökség kérdésére, vajon miként reagálnak a klímaszkeptikusok arra, hogy most egy lehűlés okát vizsgáló tanulmány részese volt.
Forrás: magyar-mernok.hu
Categories: Klímaváltozás