2050-re duplájára nő a világ energiaigénye : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

2050-re duplájára nő a világ energiaigénye

A világon 2050-re a mostaninál 100 százalékkal több energiára lesz szükség, miközben a szén-dioxid kibocsátást a felére kell csökkenteni – hívta fel a figyelmet Stefan Nordenfors, a Schneider Electric magyar cégének vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a világ energiafelhasználása 1980 óta 45 százalékkal nőtt, amelynek 72 százalékát kezeli a társaság, s arra törekszik, hogy minél nagyobb hatékonysággal használják fel megrendelői az energiát. A vállalat az energiaelosztás, a kritikus áramellátás és hűtés, valamint az ipari automatizálás területén világelső, s piacvezető pozíciót tölt be a kisfeszültségű megoldások és az energiamérés területén is.

A cég Magyarországon két gyárat működtet Zalaegerszegen és egyet Gyöngyösön, illetve egy logisztikai központot Budapest mellett. A gyárakban például kismegszakítókat és üzemcsarnokokban, ipari rendszerekben használatos nagy áramerősségű síneket állítanak elő.
A francia Schneider Electric tavaly a magyar piacon 115 milliárd forint bevételt ért el és 841 alkalmazottat foglalkoztatott. A társaság más pénzügyi adatot nem közöl.
Stefan Nordenfors, a Schnider Electric Magyarország vezérigazgatója elmondta: hatékonyabban használhatja fel az energiát az emberiség, ha pontosan méri a fogyasztását, illetve ha alacsonyabb fogyasztású eszközöket és rendszereket használ. További takarékosságot tesz lehetővé az automatizálás, a tanácsadás és a képzés.
A cég tapasztalata szerint például a rendszerek ellenőrzése és folyamatos felügyelete nélkül évente átlagosan 8 százalékkal csökken a lakosság korábban elért megtakarítási szintje azért, mert az emberek visszatérnek a korábban megszokott energiapazarló magatartásukhoz. A legjobb megoldásnak tehát az automatizálás és a megfelelő tudatosság kombinációja kínálkozik.
A társaság felmérése kimutatta azt is, hogy a legtöbb üvegházhatású gázt, a légkörbe kerülő mennyiség mintegy felét az épületek és az ipar által felhasznált energiával összefüggésben bocsátják ki. Mindent összevetve az épületek és az ipar háromszor annyi üvegházhatású gázt termel, mint a közlekedés.
A vállalat szerint azért is kiemelt fontosságú az energiamenedzsment-eszközök használata, mert az épületek és az ipar esetében az energia 70 százalékát a szén és a szénhidrogének elégetéséből állítják elő, míg a fűtésnek mintegy 90 százaléka alapul a szénhidrogéneken.
Az eseményen bemutatták a Schneider Electric energiahatékonysági programját is. Ennek alapján 2004-2008 között a cég gyáraiban az 1 főre jutó energiafelhasználást több mint 10 százalékkal csökkentették a 2004-es adatokhoz képest, 2009-2011 között pedig további 10 százalékos megtakarítást tűztek ki célul 2008-hoz viszonyítva. A projekthez Magyarországon elsőként 2008-ban a Schneider Electric zalaegerszegi kismegszakító gyára csatlakozott. Az átalakítás révén a zalaegerszegi gyár 2009 novembere és 2010 januárja között átlagosan 73 kilowatt óráról 39 kilowatt órára, csaknem a felére csökkentette a termeléshez kapcsolódó energiafelhasználást.
A Schneider Electric Magyarországon eddig egyebek mellett a Paksi Atomerőmű, a Dunamenti Erőmű, a Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telep, a West End City Center és a Mol Nyrt. által kíirt projekteken nyert el munkákat.
A társaság több mint 100 országban kínálja megoldásait az energia és infrastruktúra, az ipari folyamatok, az épületautomatizálás és adatközpontok-hálózatok területén, illetve a lakossági piacon. A vállalatnak több mint 100 ezer alkalmazottja van, s tavalyi árbevétele meghaladta a 15,8 milliárd eurót. A bevétel 5 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja a vállalat.

Forrás: MTI

Categories: Klímaváltozás