PÉTER IMPEX Kft által kifejlesztett, sík napkollektor : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

PÉTER IMPEX Kft által kifejlesztett, sík napkollektor

Solarkollektor – PÉTER IMPEX Kft által gyártatott, forgalmazott, a napenergia hasznosítására alkalmas szelektív bevonatú sík napkollektor

 • Ez egy zárt különleges bevonatú sík napkollektor. Első, egyben a legfontosabb jellemzője – eltérve a hagyományos típusú napkollektoroktól – egy olyan a műszaki megoldás, ahol a hőelnyelő felület közel azonos a hőátadó felülettel, így biztosítva egy rendkívüli hőteljesítményt, a legnagyobb elérhető hatásfokot.

Nincs más közvetítő elem a napkollektor hőátadó felülete valamint a fűtőközeg között, nincs galvanikus rozsdásodás – ami szigetelne -, nincs rossz préselés, rossz összeillesztés, melyek mind-mind hatásfok-csökkentő tényezők.

 • A napenergia hatékony felhasználására alkalmas sík napkollektor második igen lényeges jellemzője a kimondottan erre a célra kialakított abszorber anyaga – kizárólagosan – ötvözött alumínium. Az alumínium nagyon jó hővezető képességgel (235 W/m°C) rendelkezik, időt álló, rozsdásodásnak ellenálló, tömege kicsi (sűrűsége nem több mint 2,8 kg/dm3), könnyen megmunkálható, könnyen szerelhető fém, viszonylag olcsó.

Ezért a sík napkollektor fő eleme – az abszorber – melegen préselt, erre a célra tervezett különleges ötvözött alumínium lemezprofil, melyen széles folyadékjárat került kialakításra, a lemezek párhuzamosan egymáshoz megfelelő távolságban rögzítve, végei bekötve az elosztó- illetve a gyűjtőcsövezettbe, biztosítva egy ideális 1,7 liter űrtartalmat, a szükséges két be- illetve két kimenetet.

 • A A sík napkollektor (solarkollektor) harmadik, szintén nagyon fontos jellemzője – eltérően a hagyományos megoldásoktól – a napkollektor abszorber szelektív felületi kezelése.

Az általunk alkalmazott ötvözött alumínium lemez felületkezelése matt fekete elox, aminek a napsugárzás hullámhossz-tartományában igen nagy a fajlagos hőelnyelő képessége (kb. 85%), míg a saját hőmérsékletének megfelelő hullámhossz tartományra vonatkozó fajlagos hő-kisugárzó képessége (kb. 15%) aránylag kicsi.

Az elox réteg a napkollektor abszorberére elektro-kémiai úton kerül felvitelre, tartósabbá téve annak felületét, ugyanis a felületen tömör 10-18 mikron fémes oxidréteg alakul ki. Ez a tömör védő réteg szelektív hatásánál fogva nagyon nagy arányban befogadja a napenergiát, ugyanakkor kizárja a galvanikus rozsda lehetőségét, esztétikus, hőszigetelése elenyésző, hatásfoka rendkívüli.

 • A sík napkollektor igen jelentős eleme a napkollektor ház (külső burkolat), ami általában alumíniumból készül. Feladata a napkollektor lezárása, hőszigetelése, az abszorber zárt egységben tartása, a nedvesség bejutásának megakadályozása.

A napkollektor ház kialakítása cégünk esetében is fontos szempontként szerepelt, ugyanis – erre a célra tervezett – különleges ötvözött alumínium keretprofilt használtunk.

A napkollektor ház előnye az esztétika mellett, hogy mérete gazdaságos, tömege számottevően csökkentett, ugyanis a napkollektor külmérete 2,0×1,0 m, vastagsága 6,1 cm és tömege 38,6 kg.

A napkollektor alja (feneke) hidegen hengerelt szintén ötvözött alumínium lemez.

 • A napenergia hatékony befogadására alkalmas napkollektor szintén fontos eleme a lezáró üveg. Szerepe, hogy szabad rendkívül jó fényáteresztő felületén (a mi esetünkben 1,94 x 0,94 m) átengedje, és ugyanakkor visszatartsa a napsugárzást, hőszigetelő-képességével csökkentse az abszorber lemez konvektív hővesztességét.

Általában nagy tisztaságú, alacsony vastartalmú, edzett antireflexiós szolár üveget alkalmaznak. Ez a megoldás a mi termékünkre is igaz.

Az napkollektor üveg edzettsége illetve vastagsága (4 mm) biztosítja az épséget szállítás, felszerelés közben. Az üveg ellenáll a rárakodó hórétegnek, az erősebb jégverésnek is.

 • A napkollektor összhatásfokának a növelése érdekében általában ásványgyapot hőszigetelést használnak. Cégünk ragaszkodott a hővisszaverő fóliával ellátott hungarocell, ill. a kombinált ásványgyapot-hungarocell hőszigeteléshez.
 • A napkollektor kialakításánál lényeges szempont volt, hogy legyen megoldott a zárt térfogat párátlanítása.

Forrás: solarkollektor.hu