Hol fogunk élni a jövőben? : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Hol fogunk élni a jövőben?

Az egyre jobban urbanizálódó világban a szaporodó népesség és mezőgazdasági területek méretének csökkenése komoly kihívás elé állítja a döntéshozókat, ha szeretnék elkerülni a világméretű éhínség kialakulását. A megoldást a nagyvárosi környezetbe telepített farmok jelentik, amelyek a hely kihasználása miatt jellemzően felhőkarcolókra emlékeztető, sokszor azonban egészen meghökkentő formájú építmények. A Webecoist által összegyűjtött legjobb tervek között tallóztunk.

Minden bizonnyal a leglátványosabb városi farm a Vincent Callebaut által New York Roosevelt-szigetére tervezett Dragonfly (szitakötő). A szárnyakra emlékeztető struktúra 128 emeletes magasságig tör az égbe, a gyűrűre emlékeztető területeket pedig napelemekkel borították. Az épületben lakások, irodák, laboratóriumok, valamint a lakók által karbantartott farmok találhatóak.

Bár a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) épületének bővítésére a Pritzker-díjas Jean Nouvelt válaszotották ki, az Axis Mundi kishíján beelőzte. Az utóbbi cég által leadott ötlet élő falakat és pop art művek nagyméretű reprodukcióit kombinálta volna. John Beckmann, a cég alapítója szerint nem akartuk elrejteni az efféle toronyházakban rejlő potenciált, inkább azt akartuk kifejezni, hogy milyen változatosak a lehetőségek egy ilyen épület esetében. A Nouvel-terve egyébként ezzel szemben egy letisztult, kortárs épület lett, amely erős kontrasztban áll az Axis Mundi szakembereinek ötletével.

Az észak-karolinai LITTLE építészeti cég koncepciója, az Entangled Bank egy olyan átfogó terv, amely >kombinálja a nehézipari fejlődést a különböző rendszerek művészi integrációjával<. Az épületegyüttes összeköti egy közösség különböző részeit, mint a lakónegyedeket, a szórakozást, a munkát és a turizmust, mindezt egy olyan fenntartható keretben, amelynek élő falai, szélturbinái és saját biogáz üzeme mint a környezetbarát életmódot segítik elő.

Entangled Bank

Míg a fenti Entangled Bank a harmadik helyen végzett a Re:Vision Dallas című pályázaton, a XERO Project nevű pályamű az első helyet szerezte meg. A David Barker + Partners és a Fletcher Studio közös munkája egy központi kérdés köré építve jött létre: >mi lenne, ha Texasban létrehoznának egy olyan háztömböt, amely a fenntarthatóság mintaképe lehet az egész világ számára?< A tervek szerint az épület teljességgel önellátó lenne, amely előállítja saját energiáját, emellett tartalmaz gyümölcsöskerteket, közösségi parkokat, éttermeket, üzlethelyiségeket és lakásokat is. A háztömb környezetében is dominálna a zöld, a XERO Projecthez vezető utakat ugyanis szinte teljesen zöldbe borították a tervezők.

A svéd-amerikai Plantagon cég terveiről korábban már a hvg.hu is beszámolt. A rendszer lényege, hogy a sűrűn lakott városokban is könnyen lessenkülönböző növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket termelni tiszta és környezetbarát módon. A helyi termesztésnek köszönhetően jelentősen csökkenthetőek a termények árai is, mivel nincs szükség arra, hogy nagyobb távolságokra szállítsák az élelmiszereket. A tervezett üzleti modellnek köszönhetően a Plantagon teljesen önfenntartó, s eladásaiból képes fedezni építési költségeit. Jelenleg még nincsenek konkrét részletek a projektet illetően, annyi azonban biztosnak tűnik, hogy a termények egy átlátszó gömbben felfelé ívelő csigalépcső mentén helyezkednek el. A tervezők számára az egyik legnagyobb kihívást annak megoldása jelenti, hogy a növények minden esetben egyenletes mennyiségű napfényben részesüljenek. Ehhez figyelembe kell venni elhelyezkedésüket, valamint a Nap állását a különböző évszakokban, télen ugyanis alacsonyabb szögben éri a fény az építményt.

A Jorge Hernandez de la Garza által tervezett felhőkarcolót Mexikóvárosban szeretnék létrehozni. Lényege, hogy modulszerűen, a mindenkori igényeknek megfelelően bővíthető, emellett figyelembe veszi a csillagászati telekárakat, alacsony alapterület mellett ugyanis összetett működésre képes: az egyes modulokban lakrészek, irodának alkalmas helyiségek, városi farmok, víz-visszaforgató rendszerek és napkollektorok gondoskodnak a környezetbarát életmódról.

Eric Ellingsen és Dickson Despommier építész-professzorok által városi környezetbe álmodott piramisfarmok a növények mellett akár halak és baromfi tenyésztését is lehetővé teszi, emellett pedig minimális a hulladék-, és károsanyag-kibocsátása, ezekből ugyanis az épület ellátását kiszolgáló rendszerek termelik az energiát.

Az Aberrant Agriculture nevű tervet egy Scott Johnson nevű építészhallgató készítette, s lényege, hogy az önfenntartó felhőkarcolóban lévő lakásokban, szállodákban és üzletekben megforduló embereket teljes mértékben képes kiszolgálni élelmiszerrel. Összesen 12 féle terményt lehet szüretelni a különböző szinteken a fokhagymától a bogyós gyümölcsökön át a csirkéig, vagy a citrusfélékig. A fennmaradó mennyiséggel pedig a környező város lakosságának élelmiszerellátásáról lehetne hozzájárulni.

A fenntartható épületek ötlete bizonyára kedves a környezetvédők számára, azonban felmerül a kérdés, mi legyen a már meglévő, kevésbé zöld épületekkel, amelyek lebontása óriási költséggel és legalább ennyi hulladékkal járna. A Daekwon Park ötlete egy moduláris rendszer, amellyel a már álló felhőkarcolókat lehetne környezetbaráttá tenni. A messziről koralldarabkákra emlékeztető építőkockákat kívülről lehet a toronyházakra erősíteni, s használatukkal lehetőség nyílik a növénytermesztésre, pihenőövezetek, parkok kialakítására, a szélenergia kiaknázására, és tetszés szerinti egyéb funkciók beépítésére.

A francia Atelier SOA álmodta meg a La Tour Vivante (az élő torony) nevű felhőkarcoló-farmot, amelynek speciális külső borításának segítségével a napfényt előre meghatározott helyekre irányítják, ezáltal biztosítva a növények megfelelő ellátását. A fenntartható torony egyébként emellett hasznosítja a szél energiáját, hasznosítja az esővizet, biogázt termel és lehetővé teszi az élelmiszer-növények nagyvárosi termesztését. > A városi és vidéki életmód különválasztása egyre nagyobb problémákat okoz a földterületek fenntartható kezelése szempontjából< – magyarázták a tervezők. >A Tour Vivante ezért a mezőgazdasági termelést, a lakóhelyeket és a szabadidős tevékenységeket kombinálja egyetlen rendszerben.<

A torontói Sky Farm koncepcióját Gordon Graff dolgozta ki, amikor még a Waterloo University hallgatója volt. A gigantikus építmény 35 000 ember ennivalójáról képes gondoskodni évente. Bár ez nem elég a kanadai nagyváros belvárosi lakosságának ellátására, kezdetnek nem rossz. Az 59 emeletes épület energiaellátásának felét növényi hulladékból termelt metánnal fedeznék. Az úgynevezett hidroponikus termesztésű zöldségekhez pedig az Ontario-tó vizét használnák.

Bár dubaji Almeisan Tower egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, kiválóan ábrázolja a jövő építészeti lehetőségeit. Az építményt Robert Ferry álmodta meg egy pályázaton, amely a Za’abeel Parkban építendő, szimbólumként is megjelenő magas épületre vonatkozott. A felső, teraszhoz hasonló részen óriási napkollektorokat helyeznének el, amelyeket a torony csúcsán látható tükörrendszer látna el napfénnyel, az épület így gondoskodna saját energiaellátásáról.

Forrás: HVG.hu