Hogyan lehet biogázból áramot előállítani : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Hogyan lehet biogázból áramot előállítani

A feltaláló szerint havi legfeljebb 12 ezer forintból kifűthető egy átlagos családi ház, és ebben az összegben már benne van a villanyszámla is.

A házi biogáz-reaktor nevű magyar találmány felhasználásával havi legfeljebb 12 ezer forintból fűthető ki egy átlagos családi ház, és ebben az összegben már benne van a villanyszámla is. Kiss Péter, a találmányt szabadalmaztató feltaláló az MTI-nek elmondta: Magyarországon több mint 2 millió lakásban van egyedi gázfűtés, ezek fele-fele arányban konvektorral, illetve kazánnal működnek. A berendezés várhatóan őszre válik kereskedelmi termékké, a kalkulált ára (a reaktor és a gázmotoros generátor) 1,1 millió forint, a hőszivattyút külön kell megvásárolni – tette hozzá.

Egy tipikus 100 négyzetméter alapterületű, plusz tetőtér-beépítésű családi ház kifűtéséhez egy szezonban mintegy 3000 köbméter földgáz kell. Ennek az ára ma Magyarországon – támogatás nélkül – 300 ezer forint. A Kiss Péter által szabadalomra bejelentett házi biogáz-reaktor ennek harmadából fűti ki a házat és látja el villanyárammal is a háztartást. A találmány első díjat nyert nemrégiben a Dreher által meghirdetett “Jövő fiatal vállalkozója 2006” pályázaton. A találmány piaca adott és a megtérülés – a mai gázárak mellett is – belül van az öt éven, amely belátható időtávlat. A biogáz reaktorban baktériumok bontanak el szerves anyagot, és a gáz mellett humusz keletkezik még.

A biogáz fűtőértéke lényegében megegyezik a földgázéval, így a fűtőberendezéseket – direkt felhasználás esetén – nem kell kicserélni. Eddig a legkisebb biogáz-telepek is családi farmokhoz voltak méretezve, és az ott keletkezett állati ürülék, valamint másra fel nem használható szerves anyag (például szalma) adta azt a biomasszát, amelyből gázt fejlesztettek. A gázt pedig egy gázmotorhoz kapcsolt generátor alakította villanyárammá, míg a gázmotor hűtővízével fűteni lehetett. A berendezés – a találmány szerint – mostantól elfér egy 2 méter átmérőjű és másfél méter magas tartályban.

A biogáz helye a természet tápanyagkörforgásában

A biogáz-reaktor napi 40 kilogramm szerves anyagból és 100 liter vízből 10-50 köbméter gázt képes előállítani. Mint a feltaláló az MTI-nek elmondta, legjobb anyag a silókukorica, ebből a 40 kilogrammnyi mennyiség mellett biztosan napi 30 köbméter feletti gáz keletkezik. Ennek az ára 10 forint kilogrammonként, és terveik szerint házhozszállítást is vállalnak. E legdrágább megoldással a havi üzemeltetési költség 12 ezer forint. (Aki maga állítja elő a biomasszát, annak ingyen van az üzemeltetés.)

Ennyi pénzből évi 7 ezer kW óra villanyáram állítható elő, ami napi 20 kW órát jelent. Ebből a mosás, mosogatás és világítás mellett lehet még két órát szaunázni is. A fűtés ugyanis minimális energiaráfordítást igényel ebben a rendszerben. A gázmotor és a reaktor hulladékhőjét hasznosítva egy hőszivattyú adja a meleget a lakásba, illetve nyáron ez hűti a lakást. (MTI)

Hogyan lehet biogázból áramot előállítani?

Kiss Pétert kérdeztük tervezett vállalkozása részleteiről. Az ifjú közgazdász biogázból áramot fejlesztő készülék gyártásának és forgalmazásának üzleti tervével kapcsolatban.

Az ötlet arra épül, hogy bármely szerves anyag erjedése közben gáz keletkezik. A készülék speciális erjedéssel nyert biogáz segítségével termel energiát, illetve hőt. Bármilyen szerves hulladékot vagy energianövényt bele lehet tenni, és az abból készített áram működteti a lakásban a mosógépet vagy például a televíziót. Ha ezt egy kiegészítővel kombinálják, akkor a berendezéssel meg lehet oldani a légkondicionálást vagy télen a fűtést. Sőt, membránszűrőt is lehet a készülékhez csatlakoztatni, amelynek segítségével tiszta vizet lehet varázsolni a szennyvízből.

Honnan jött az ötlet?

Az édesapám környezetvédelemmel foglalkozik. Öt éve voltam vele egy rendezvényen, ahol azt ecsetelték, miért nem lehet hatékonyan hasznosítani a biogázt a háztartásokban. Emellett bemutatták egy gép tervezetét, amit én drágának és rossznak tartottam. Erre a papám azt mondta: ha ilyen nagy a szám, akkor csináljak jobbat. Azóta kifejlesztettem a készülékemet, amiről már a szabadalmi hivatalban is leadtam használati mintát. A pályázat alatt egy teljesen új gépet készítettem, amely sokkal többet tud, viszont ugyanannyiba kerül.

Kiss Péter, a jövő fiatal vállalkozója

Született: 1985. augusztus 28-én Budapesten
Tanulmányok:
Osztrák-Magyar Európaiskola
Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium
Budapesti Műszaki Egyetem másodéves gazdálkodási szakos
közgazdász hallgatója
Hobbi: vitorlázás, íjászat

Mekkora befektetés a készülék egy családi ház esetében? Lehet-e vele ténylegesen spórolni, vagy csak kíméli a környezetet?

Éppen az a lényeg, hogy a környezettudatosságot a hasznossággal ötvöződjön. A cél az volt, hogy egymillió forint körül legyen a termék ára, valamint, hogy szerves hulladékkal működjön. Az alapmodell 270-300 ezer forintnyi áramot, valamint 180-200 ezer forintnyi hőt termel. Ezt úgy kell érteni, hogy hozzávetőlegesen kétszázezer forintba kerülne ugyanekkora hőmennyiséget vezetékes gázzal előállítani. Az egymilliós beruházás így néhány év alatt megtérül. Azt is alapvető feladatnak tekintettem, hogy a berendezés kompatibilis legyen a villamos művek rendszerével. Vagyis, ha nem elég a megtermelt elektromos energia, akkor ki lehessen egészíteni a hálózatról vásárolt árammal. Idővel azt lenne a cél, hogy ha a szükségesnél több energia keletkezik, akkor azt a villamos műveknek el lehessen adni.

Mire számít, hány ilyen készüléket lehet értékesíteni?

Jelenleg öt megrendelés, illetve árajánlatkérés érkezett hozzám. Első körben azoknak szeretnénk eladni a készüléket, akik rendelkeznek napi negyven kilogramm szerves hulladékkal, így inkább a mezőgazdaságban dolgozókra számítunk. A városokban lakókra is számítunk, nekik biztosítanánk a szükséges energianövényeket.

Hogyan mérte fel, hogy valóban igény van a termékre?

Én is végeztem piackutatásokat, de nálam sokkal hozzáértőbbek, méghozzá az Európai Unió is megtette ugyanezt. Beszéltem mezőgazdaságban dolgozó emberekkel, akiket érdekelt a készülék. Jelenleg ugyanis nem tudnak mit kezdeni a szerves hulladékkal, a készülékkel pedig évente akár félmillió forintnyi áram és hő is megtermelhető.

Mire elég a most elnyert hárommilliós tőke?

Ebből a forrásból le lehet gyártani a prototípust. A maradék pénzt további fejlesztésre szeretném fordítani, annak érdekében, hogy a termék egyre színvonalasabb legyen. Mivel a berendezés megrendelésre készül, nem kell több készüléket legyártani és raktárkészletet tartani. AS Network

2 hozzászólás so far.

 1. Bosánszky János szerint:

  Szeretnék többet megtudni erről a biogáz-reaktorról helyigény, napi működtetés, ár. A termelt gáz nem alkalmas közvetlen fűtésre?
  Várom válaszát: Bosánszky János

 2. Paár Barna szerint:

  Tisztelt Szerkesztőség!
  Nagyon érdekel a cikkben olvasható rendszer. Szeretnék róla többet megtudni, illetve lehetőség szerint felvenni a kapcsolatot a fejlesztővel.
  Sajnálatomra sehol nem találtam elérhetőséget, tudnak segíteni esetleg?
  Segítségüket előre is köszönöm!
  Tisztelettel,
  Paár Barna