Erőmű minden háztartásban! : Zöldtechnológia
"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" /David Attenborough/
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Napot a földre: A franciaországi Cadarche-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER. Három évtized és közel 24 milliárd dollárnyi befektetés után a 25 ezer tonnás ITER lassan elhozhatja a Napot ...
 • Tesla üzemanyag nélküli autója:A fizikakönyvek kevésbé foglalkoznak Nikola Teslával, pedig a horvát származású fizikus és villamosmérnök az egyik legnagyobb elme, aki valaha létezett. Számtalan zseniális találmány fűződik a nevéhez, közöttük olyan is, melyre ...
 • Balesetnél sem veszélyes az elektromos Mitsubishi:Könnyedén ment át az ADAC töréstesztjén a Mitsubishi elektromos miniautója, az i-MiEV. Baleset esetén sem fenyeget áramütés veszélye. 15 európai országban kezdődik hamarosan a Mitsubishi elektromos minije, a Citroën C-Zeróval ...
 • Elektromos szörnyeteg, Citroen Survolt:Vad, sportos megjelenésű, elektromos motorral hajtott tanulmány autó a Citroen garázsából Tanulmány autók végeláthatatlan sora jellemzi az idei Genfi Autószalont. A gyártók talán ezzel szemléltetik a világnak, tudnak meglepetéseket is okozni. A ...
 • Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton: A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A ...
Home » Technológia » Hibrid autók » Egyedülálló fejlesztés a lillafüredi kisvasúton

Erőmű minden háztartásban!

NÉPSZAVA, 1995. november 23. csütörtökMi van vele????

(Megjelent: NÉPSZAVA, 1995. november 23. csütörtök)

A hír világszenzáció: Bóday Árpád mérnök – az Egely György-féle zöld csoport tagja – kifejlesztette egy olyan vákuumenergiával működő, mozgó alkatrész nélküli, váltóáramot adó berendezés prototípusát, melynek későbbi – sorozatgyártás utáni – változata egy éven belül, körülbelül 100-200 000,- forintért lesz kapható, és 25 kW elektromos energiát állít elő a háztartások számára. Igen nagy előnye e berendezésnek, hogy semmiféle környezet-szennyezést nem okoz.

– Kedves Bóday úr! Hogyan, milyen elven működik az Ön készüléke? Igaz-e, hogy nem lehet a “semmiből” előállítani energiát, ahogy a konzervatív szakemberek tartják?
– Egy kicsit visszatekintve, három éve volt egy kiállítás, amelyen öt különböző típusú készülékemmel azokat a fizikai jelenségeket mutattam be, melyek az emberiség számára tulajdonképpen ismertek, de valamilyen oknál fogva elfelejtették őket. Ezek a fizika alapelveit hasznosítják. A mai tudományos világban sokan görcsösen ragaszkodnak az energia-megmaradás törvényéhez, melyet túlzottan leegyszerűsítettek. E törvény általánosságban ugyan igaz, de speciális esetekben nem. Egy ilyen speciális eset például a bolygók, bolygórendszerek működésénél áll fenn. A bolygók több milliárd éve keringenek, s nem tudjuk, meddig folytatódik még ez. A súrlódás sem konzervatív, hanem disszipatív erő.

Az értékes “semmi”

Mindezek bővebb megértése persze speciálisabb ismereteket kíván. Ez a megállapítás dr. Budó Ágoston akadémikus Kísérleti fizika c. könyvének második kötetében is olvasható. Fradlay – világszerte ismert – fizikusnak volt egy kísérlete, amiből megalkotta az egypólusú generátort, mely végül aztán feledésbe merült. Néhány évvel ezelőtt egy amerikai kutató, Bruce De Palma elkezdett intenzíven foglalkozni evvel, majd a kísérletek során azóta hatalmas eredmények születtek. A kutató többek között egyetemi katedrát kapott ezért a munkásságáért. Ebből a készülékből – például – 1 kW elektromos energia befektetése mellett 29 kW elektromos energiát lehet nyerni, ez jelenleg is működőképes. Számomra e készülék működése is bizonyítja, hogy a termodinamika törvényeinek nem ellentmondóan, de annak speciális esetét kihasználva, lehetséges kicsatolni energiát a kozmoszból, a korlátlan mennyiségben fennálló vákuumenergiát megcsapolva és hasznosítva.
– Az ember azt gondolná, hogy a vákuum üres, abban nincs semmi, illetve egyenlő a semmi fogalmával. Ha ez igaz, akkor hogyan nyernek onnan energiát?
– Amerikai és – akkoriban még – szovjet fizikusok a II. világháború előtt és után is folyamatosan vizsgálódtak a vákuumenergia témakörében. Egy adott térrészből kísérletileg kiszivattyúzták a benne lévő összes részecskét, és megdöbbenve tapasztalták, hogy ott még mindig van valami. És amit ott találtak, az az úgynevezett nullponti energia volt. Ez az energia, melyet tulajdonképpen az emberiség fel tud használni, ha megfelelő kicsatoló készüléket készít hozzá. Bizonyított tény, hogy a világűr akár csak egy köbcentiméteres térrészében is óriási energiasűrűség, részecskeáram van, melyet azért nem érzünk, mert nem lép velünk kölcsönhatásba. – – Az állandó mágnesek mitől állandók? – kérdezi Bóday úr. Több elmélet is van rá, de igazi bizonyítás még nem történt egyik mellett sem. A bizonyítás az elméleti fizikusokra vár.

Titokzatos halál

– Az emberiségnek nagyon komoly érdeke fűződne ahhoz, hogy a környezet-szennyező szénhidrogénekkel működő energiatermelésről átálljon a tiszta energia termelésére. Miért nem történik ez meg, ha ennyire működőképes a vákuumenergia hasznosításának lehetősége?
– Sajnos, az uralkodó köröknek sokkal fontosabb a pénz, a hatalom és a presztízs, minthogy a Föld lakosságának hosszú távú életbenmaradását segítsék elő az új technológia mielőbbi bevezetésével. Az olajüzletből a világ lakosságának egy része nagyon jól megél. Csak azzal nem számolnak, hogy egyszer – nem is olyan soká – az olajtartalékok kimerülnek. Magyar feltalálók, a Horváth testvérek – négy évvel ezelőtt (tehát már 1991-ben! a szerk.) – kidolgozták a vízzel működő autót, mely Ausztráliában lett szabadalmaztatva. Ezután egy nagy olajtársaság tízmillió dollárért megvette tőlük a szabadalmat. Később az egyik autóbaleset áldozata lett, a másik kiesett egy 25. emeleti ablakból. Középkorú, pszichésen is egészséges emberek voltak.

Adósságfedezet

– Van-e már minden kritikát kiálló, nullponti energiát hasznosító, működő berendezése?
– Igen, a szabadalmaztatási eljárás folyamatban van, körülbelül két hónap múlva be fogom mutatni a szalonképes, működő modellt. Jelenleg 104-145 százalék a hatásfoka, miközben kimenetén 320 Watt összteljesítményű izzókat tud működtetni. Ezen a modellen külföldi szakemberek is elvégezték az ellenőrző méréseket, ugyanazokat az adatokat kapták, mint amit a mi szakembereink mértek.
– Ön nem félti az életét a várható érdekellentétek miatt?
– Bármi történhet, én ennek a piacképes terméknek a prototípusát be fogom fejezni. Egy vidéki gyár, melynek ezer embere munkanélküli, azt várja, hogy mikor indul a berendezésem sorozatgyártása.
– Olcsóbb lesz így a villanyáram?
– Nem csak erről van szó! Az egész ország, az egész világ fog átformálódni pillanatok alatt. Semmilyen ellenpropaganda nem állíthatja le ezt a folyamatot. Ha megjelenik a piacon az olyan berendezés, mely egy családi házat vagy egy lakást ellát energiával, a lakosság részére a centralizált áramszolgáltató sok esetben feleslegessé válhat. Így az áramszolgáltatót nem terhelik majd például olyan költséges erőművi, építési beruházások, mely az áram, vagy ennek segítségével készülő termék árát ismét feljebb vihetik. Ezt a készüléket két éven belül megvásárolhatják a fogyasztók, mintegy 150-200 ezer forintért. ennek a készüléknek csak kimenete van, ahonnan a váltóáram jön, és semmilyen betáplálást nem igényel. Mozgó alkatrész nincs benne. Tesla idejében már ismertek voltak ilyen rendszerű készülékek, de a történeti tények szerint a kísérleti laboratóriumok leégtek, s a vákuumenergiával kapcsolatos kutatások megszakadtak. Edison és Tesla között óriási ellentét volt, mivel Edison az egyenáram, Tesla a váltóáram elterjedéséért harcolt. Ha találmányomat nemcsak Magyarországon, hanem a világon is sikerül elterjeszteni, akkor ennek az egy terméknek a forgalmazásából befolyó összegekből egy éven belül ki lehet fizetni az ország adósságállományát.
Szándékom szerint Magyarország kell, hogy ellássa a világot ilyen berendezésekkel.
– Egy ilyen “nagy buli”-nak ígérkező esetben jelentkeztek önnél befektetők?
– Igen, de naiv, kisemmizésemre törekvő nevetségesen hangzó ajánlatokkal. Alapkutatási szinten egy fillért sem adott senki. Sajnos, ez világjelenség, érzésem szerint a feltalálók kizsákmányolása a Föld minden táján divat.

Még egy találmány

– Mekkora ez a berendezés, és hány kiló?
– Mosógép nagyságú vagy annál kisebb és körülbelül 50 kiló, a súly a kísérletek során még változhat. Csoportunknak van még egy ígéretes találmánya is. Ez egy olyan vas, mely hidegen, szobahőmérsékleten önthető tetszés szerinti formára. Ez a speciális vas az összes eddig ismert trafólemez vagy mágneskörben használt idom mágneses tulajdonságainál nagyságrendekkel jobb adatokkal rendelkezik a mérések szerint is. Ez azt jelenti, hogy negyedakkora méretben és súlyban készíthetők el az ilyen rendszerű energia-átalakítók, például hegesztőtrafók, mint korábban. Nincs sajtolás, préselés, az adott formára kiöntött anyag 24 órával később köszörülhető, esztergálható, megmunkálható.

* * * *

Eddig a cikk, melyet szóról-szóra idepötyögtem. Az eredetiről készült fénymásolat nálam megvan. De kikereshető a NÉPSZAVA archívumából is. Nem fűzök kommentárt hozzá, csak azt kérem -, ha elolvastátok, adjátok tovább!
Mivel több, mint egy éve jelent meg a cikk (itt ez 1997. jan. ! ), melyet követően Egely úr azt mondta nekem, hogy nem kacsa, kíváncsi vagyok, miért nem ezzel a ketyerével működik ma
(2005. december) a világ összes háztartása?!

1997. január 15.